Za vikend stiže prava jesen – kiše i hladnije vrijeme

  Za vikend stiže prava jesen – kiše i hladnije vrijeme

  U Bosni i Hercegovini će tokom radnog dijela ove sedmice u većini krajeva preovladavati stabilno suho i pretežno sunčano vrijeme, dok će dani vikenda biti pravi jesenji, prognozirano je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

  Foto: Ilustracija/Pixabay

  U četvrtak, 16. septembra, uz povećanje oblačnosti, nije isključen pokoji kratki lokalni pljusak. U nizinama i kotlinama je u jutarnjim satima moguća slaba magla.

  Za dane vikenda, 18. i 19. septembra, očekuju se česta obilnija kiša i zahlađenje.

  Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 8 do 14 u Bosni, na jugu zemlje do 20 stepeni, a najviše dnevne prognozirane su u rasponu od 25 i 30 stepeni, u Hercegovini do 32.

  Prema raspoloživim prognostičkim materijalima, početkom sljedeće sedmice (20. septembar), očekuje se nestabilno vrijeme s kišom i izraženijim padom temperature zraka u odnosu na aktuelnu sedmicu.

  Sredina idućeg sedmičnog perioda proteći će u nešto stabilnijm vremenskim prilikama, a pred kraj se očekuje novo naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima.

  Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 6 do 11 u Bosni, do 14 stepeni u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 10 i 15 u Bosni, a na jugu Hercegovine do 20 stepeni.