Zanimljivi dizajnerski hosteli iz regije

  Zanimljivi dizajnerski hosteli iz regije

  Kada se odlučite na putovanje, veoma je važno da se dobro informišete o lokaciji na koju putujete, a prije svega da isplanirate gdje ćete odsjesti. Ako vam budžet ne dozvoljava da za smještaj izdvojite mnogo novca, hosteli su uvijek odlično rješenje. Posljednjih godina hostela je sve više, ali se među njima uvijek izdvajaju dizajnerski, te ih i sami turisti najčešće ocijene kao najbolje. Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih dizajnerski hostela u regiji.

  Boutique Hostel Forum – Zadar, Hrvatska

  Pri uređenju ovog hostela arhitekt je odao počast jednoj od Zadarskih atrakcija i imenjaku ovog hostela, Rimskom forumu, uključivši elemente rimske arhitekture i kulture, poput „tribine“ u zajedničkom prostoru i rimskih brojeva kojima su uz one standardne označene sobe. Odabrane boje su odraz Zadra – „zadarski plava“ kao plavo nebo iznad i kristalno bistro more ispod, u kombinaciji s narandžastom bojom kao simbol zalaska sunca. Smještena u historijskoj jezgri Zadra, uz ostatke drevnog Rimskog foruma, već je i sama zgrada vrijedan primjer arhitekture nastale iza drugog svjetskog rata. 1964. dizajnirao ju je poznati hrvatski arhitekt Bruno Milić.

  Hostel Franz Ferdinand – Sarajevo, Bosna i Hercegovina

  Prvi boutique hostel u Sarajevu koji idejom i dizajnom predstavlja značajnu epohu historije i od otvorenja 2013. godine pronalazi put do preporuka renomiranih svjetskih turističkih magazina. Smješten nedaleko od sarajevske Katedrale, tik uz glavnu pješačku zonu, okružen brojnim kafićima i restoranima, Franz Ferdinand je idealno mjesto za obilazak Sarajeva i užitak u cjelokupnoj ponudi destinacije. Hostel je nazvan po Franzu Ferdinandu, čije ubistvo se smatra povodom za početak I Svjetskog rata i kompletan ambijent dizajniran je u skladu s temom Sarajevskog atentata i drugih događaja Velikog rata.

  Hostel 101 Dalmatinac  – Split, Hrvatska

  Ako ste u potrazi za zabavnim, ugodnim i prijateljskim smještajem, hostel 101 Dalmatinac je idealno mjesto za vas. Ovo je idealno mjesto za sve turiste bez obzira na to jesu li tu poslovno, kao student, mlada porodica ili ljudi u srednjim godinama koji traže miran boravak. Svaki krevet u ovom hostelu predstavlja otok. Slika otoka se nalazi pored svakog kreveta, te možete pročitati nekoliko činjenica o otocima kao što su: stanovništvo, geografska širina i dužina.

  StarMo hostel – Mostar, Bosna i Hercegovina

  Hostel StarMo je prvi design hostel u gradu na Neretvi. Nalazi se u samom srcu Mostara, u neposrednoj blizini UNESCO zone te svih urbanih sadržaja. Ovaj hostel sa svojim unikatnim dizajnerskim interijerom predstavlja novu eru smještaja. Lokalni arhitekti su u austrougarskoj zgradi napravili spoj tradicionalnog i modernog s unikatnim, grupnim i privatnim sobama koje svakom gostu pružaju komfort boravka. Unutarnji dizajn odiše minimalizmom i suzdržanosti, odabirom prirodnih materijala i skladom boja, kako bi se osigurala ugodna i opuštena atmosfera s fantastičnim pogledom na Stari grad.

  YOLOstel – Beograd, Srbija

  YOLOstel se nalazi u samom centru Beograda, na samo nekoliko koraka od Kalemegdanske tvrđave, glavnog šetališta u Knez Mihailovoj ulici, od boemske četvrti Skadarlija i veoma blizu dijela grada bogatog noćnim životom, Savamala. U okolini YOLOstela će svaki turist pronaći sve što mu je potrebno kada je na odmoru. U hostelu se nalaze četiri prostrane sobe, dva kupatila, kuhinja i dnevni boravak za ugodna druženja gostiju. Iako je svaka soba drugačija, sve su uređene s jednim ciljem, a to je da se gosti osjećaju kao kod kuće.