Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Ašura
 Ašura
Furaj Planetom Kuhinja

Ašura

by Furaj.ba 3 min read

AA

Za Dan ašure (hašure) sprema se istoimeno jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.

Običaj je da se u ašuru stavi od 7 do 70 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta i broj treba biti neparan. Važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini.

Sastojci:

• karanfilčić

• cimet (štapić)

• po potrebi šećera

• po potrebi vode

• malo soli

• suhe šljive

• suhe kruške

• suhe smokve

• suhe kajsije

• grožđice

• brusnice

• smreka

• hurme

• trešnje

• višnje

• maline

• kupine

• jagode

• borovnice

• ribizle

• jabuke

• banana

• orasi

• badem

• lješnjak

• kikiriki

• leblebije

• leća

• riža

• grah

• ječam

• pšenica

• zob

• kukuruz (šećerac)

• naranča

• limun

• mandarina

• klementina

• mango

• papaja

• ananas

• breskva

• dinja

• zrno-dva bibera

• zrno kahve

• ćurekot

• susam

• kim

• mak

• sjemenke suncokreta

• sjemenke tikve

 

Priprema:

Žitarice potopite preko noći.
Sutradan dobro preperite i sve posebno skuhajte oko 20 minuta. Isto učinite i sa rižom. Kukuruze možete koristiti iz konzerve.
Žitarice ne treba da se prekuhaju.

 

Posebno pomješajte 2.5 l. vode za sokom od narandže, limuna, limete i nara te šećerom.
Promiješajte dok se šećer ne rastopi a zatim dodajte žitarcama i stavite na vatru.

U međuvremenu jabuku, krušku, ananas, kajsiju, bananu i krompir izreckajte i sastavite sa ostalim voćem.

Sve začine pomiješajte i dodajte voću, da se mirisi prožmu.
Dobajte i koštunjavo voće i sjemenke.
Ovako pripremljeno voće polagano dodajte žitaricama i kada prokuha kuhajte 15 minuta , ne više.

 

Na kraju dodajte zobne pahuljice i himber u kojeg ste stavili jednu kašiku nišeste (gustin).
Polagano promiješajte i ostavite da se ašure ohladi.
Prilikom serviranja preko prespite sa sjemenkama nara i mljevenim orasima.

NAGRADNA IGRA

 

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.