Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Boza – orijentalni napitak star više od hiljadu godina
 Boza – orijentalni napitak star više od hiljadu godina
Furaj Planetom Kuhinja

Boza – orijentalni napitak star više od hiljadu godina

by Furaj.ba 5 min read

AA

Boza, orijentalni napitak star više od hiljadu godina na Balkan je stigla s Turcima, a danas je poznata i popularna u Bosni, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Ukrajini.

Boza je bezalkoholno i osvježavajuće piće koje se pravi od kukuruza (kukuruznog brašna),kvasca, šećera i vode. Specifičnog je slatkog okusa i žućkaste boje. Priprema se i služi u slastičarnama, gdje je uz limunadu pripremaju po vlastitom receptu. Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus.

Boza je napravljena prvi put u Turskoj 900. godine. Do 16. vijeka pila se u neograničenim količinama. Kada su izmislili alkoholnu “tartar bozu”, sultan Selim Drugi, uveo je prohibiciju, a u 17. vijeku sultan Mehmed Četvrti zabranio je sva alkoholna pića. Zatvorio je sve prodavnice u kojima se ovo piće prodavalo, a samo u Istanbulu tada je bilo oko 300 prodavnica boze.

Priprema:

Razmutiti 200g kukuruznog brašna i malo hladne vode i sasuti u lonac od pet litara koji treba dopuniti prokuhanom vrućom vodom. Na jakoj vatri ostaviti da ključa dva sata povremeno miješati i po potrebi dodavati prokuhanu vodu.

Nakon kuhanja skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji do predveče, ali ne u frižideru, zatim procijediti.

U međuvremenu se razmuti u mlakoj vodi 10 grama kvasca. Kada se kvasac uskiseli izruči se u skuhano brašno i ostavi da stoji do sutradan. Ujutru se boza procijedi kroz gusto sito, dobro se iscijedi i ostavi da se ohladi.

Sipati u flašu i staviti u frižider da se dobro ohladi.
Boce s bozom se ne smiju začepiti jer se kvaščevo vrenje nastavlja u njima proizvodeći znatnu količinu CO2 što može dovesti do puknuća boce. Ako ste bozu dobro napravili, onda ona treba izgledati mutno (kaže se “Bistar je k’o boza”).

Bozu morate čuvati u hladnjaku i potrošiti unutar dva-tri dana. To je lako pokvarljivo piće.

Što boza duže stoji, to se njena kiselost povećava, jer se vrenje nastavlja pa u dva do tri dana možete osjetiti prijelaz od uglavnom slatke do uglavnom kisele boze.
Boza je izuzetno hranjivo piće (sigurno je izvrsno ako se želite udebljati). Sadrži vitamine A, B i E, a i mliječnu kiselinu koja nastaje u procesu vrenja. To je vitaminska i energetska bomba koja je vrlo lako probavljiva.  Često je piju trudnice i porodilje, jer se smatra da boza utiče na veću količinu i bolji kvalitet mlijeka poslije porođaja.

Boza se može naći u slastičarnama u Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, i u Makedoniji ali i diljem Europe, sa raznim primjesama, kao vanilin šećer ili dodatkom drugih žitarica, čime se postiže sličan okus.

Pravljenje boze, tzv. tatarske, pominje i Bašeskija 1777. godine u Sarajevu.

”To je boza koja se spravlja od projina tijesta, piše Bašeskija.
Ako se skuha nekoliko vrlo velikih proja, pak se drže na toplom mjestu da ukisnu, može se od njih dobiti vrlo prijatno piće koje se u ljeno doba troši, a to je ”buza”.

Tako kisele proje-tijesto-udrobe u kakav veći sud, u koji se nalije vruće čiste vode, te ostavi na toplom mjestu 24 sata da još bolje ukisne. Sada je ”buza” gotova i može se trošiti. U takav sud može se dodavati i upola pečena proja, od čega se dobije još bolja ”buza”, koju zovu ”tatar-buza”.

 

Qatar Airways – ne propustite specijalne cijene iz Sarajeva!

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Održivi razvoj

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

2 Juna, 2023
Korisne Informacije

Ljetovanje u Hrvatskoj – šta sve smijete prenijeti preko granice?

2 Juna, 2023
Novosti

FHMZ objavio sezonsku prognozu do 31. augusta

2 Juna, 2023
Novosti

Ljeto u Sarajevu

2 Juna, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Održivi razvoj

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

U okviru projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“,

Korisne Informacije

Ljetovanje u Hrvatskoj – šta sve smijete prenijeti preko granice?

Planirate li ovog ljeta putovati u Hrvatsku sigurno se pitate

Novosti

FHMZ objavio sezonsku prognozu do 31. augusta

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za Bosnu

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.