Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Cimet
 Cimet
Furaj Planetom Kuhinja

Cimet

by Furaj.ba 3 min read

AA

Cimet je jedan d najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina. U drevnom Egiptu koristio se kao lijek, aroma u pićima i za balzamovanje, a bio je skuplji od zlata. U cimetu ima salicilata koji snižavaju temperaturu i imaju analgetsko i protuupalno djelovanj, te visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija.

U novije se vrijeme cimetu, na temelju naučnih ispitivanja, pripisuju pozitivni učinci na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, kandidu, lošu cirkulaciju, slabokrvnost, menstrulane tegobe, povišeni kolesterol i trigliceride, probleme s jetrom i mokraćnim kanalima, pomaže kod upala i infekcija, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju i poboljšava aktivnost mozga.
Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola.
Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom. U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne kašikice cimeta u kombinaciji sa kašikicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.

Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta. Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola.

 

 

Cimet Dijetа zа mršаvljenje

Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, isprobajte kombinaciju meda i cimeta.

Uobičаjena cimet dijeta zа mršаvljenje podrazumeva svakodnevno korišćenje napitka sа cimetom i medom.I cimet i med imаju zdrаva svojstvа, uključujući i to što su su obа аntioksidаnsi.
U čašu tople vode (oko 60 celzijusa) sipajte pola kašičice cimeta, sačekajte da se malo ohladi pa dodajte kašiku meda, sve izmješajte. Polovinu popijte prije doručka a polovinu prije spavanja, ponavljajte svakog dana dok ne dođete do željene težine.
Jedite male količine hrane za večeru a deserte i grickalice potpuno izbacite. Rezultat ćete primijetiti već nakon dvije sedmice.

Kupovina i čuvanje

Cimet možete kupiti mljeven ili u obliku štapića. Štapić cimeta vrlo je praktičan u pripremi aromatiziranih napitaka i kompota, a prije posluživanja vrlo se jednostavno izvadi a mljeveni cimet će dati izvrsnu aromu svježem voću i kolačima Pomirišite cimet kako bi bili sigurni da ima karakterističan slatkasti miris po kojem ćete znati da je svjež.

Cimet se čuva u čvrsto zatvorenim staklenkama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet upotrijebite unutar šest mjeseci, dok cimet u štapićima može zadržati svježinu i do godinu dana. Vijek trajanja možete produžiti ukoliko staklenku s cimetom stavite u frižider.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Zanimljivosti

Kako Jamie Oliver pravi ćevape s ajvarom

Jedan od najslavnijih kuhara na svijetu Jamie Oliver nedavno je

Zanimljivosti

Mapa najgorih jela u Evropi: Ovo zovu kulinarskom katastrofom

Svake godine internetom kruži mapa najukusnijih jela na svijetu. No,

Kuhinja

Khachapuri – najpoznatije gruzijsko tradicionalno jelo

Gruzijska pizza ili hačapuri zapravo je lepina punjena sirom, koja

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.