Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Fondue – švicarska delicija
 Fondue – švicarska delicija
Furaj Planetom Kuhinja

Fondue – švicarska delicija

by Furaj.ba 3 min read

AA

Riječ fondue, svoj korijen vuče iz francuskog fondre (topiti), odnosno fondu – rastopljen. Švicarci ga pripremaju s barem dvije vrste sira, koji se na laganoj temperaturi otapa u vinu i služi u posebnoj posudi od keramike, poluporculana, plemenitog čelika ili bakra, koja se zagrijava na kuhalu.

Mnogi pripremanje fonduea prakticiraju u zimskim mjesecima kada hrana i vatra zajedno na stolu čine posebnom atmosferu i druženje.

U pripremljen fondue, možete umakati komadiće hljeba, keksića, pečenog mesa ili ribe, te voća ili povrća, a vodite računa da hrana bude usitnjena po mjeri zalogaja. Svaki sudionik fondue druženja treba imati na umu da pribor koji je jednom bio u ustima ili ste ga dotaknuli zubima ne smije ići više u skupnu posudu, a podrazumijeva se kako nije dozvoljeno ni dvostruko umakanje jednim zalogajem hrane.

Recept

Pri kreiranju fondue umaka koristite jogurte, vino, jušne temeljce, vrhnje, majonezu, soju, začine, čokoladu i druge namirnice.

Sastojci (za četiri osobe)
250 g Gruyere sira ili Vindijin sir Bovidur
250 g Emmentalera (naribanog, bez kore)
2 dcl bijelog vina
1 češanj češnjaka
Češnjak u prahu
1-2 kašikice soka od limuna
3 i po kašikice kukuruznog škroba
Biber i muškatni oraščić (po želji)
Priprema:
Unutrašnjost posude u kojoj ćete otopiti sir, dobro premažite s češnjem češnjaka. U posudu dodajte vino, sok od limuna i lagano zagrijte. U posebnoj posudi pomiješajte zajedno narabine sireve i kukuruzni škrob. Započnite s polaganim dodavanjem sira u vino, uz neprestano miješanje. Nemojte dodavati još sira tako dugo dok se ne rastopi dio koji ste dodali.
Sve miješajte na laganoj vatri dok se sir u potpunosti rastopi. Rastopljeni sir na vatri smije proizvoditi mjehuriće, ali ne smije vriti. Pazite da vam se sir ne zagori, jer će to pokvariti okus fonduea. Zato, rastapajte sir vrlo polako, na laganoj vatri. Rastopite ga na štednjaku pa prebacite u posudu za fondue.
Na kraju prebacite sve u posudu za fondue s plamenikom, koji ste unaprijed pripremili. Plamen ne treba biti jaki kako bi održavao toplinu sira.

ČOKOLADNI FONDUE

Čokoladni fondue posebno je jednostavan. Rastopljena čokolada postaje baza za beskonačno mnogo dodataka i začina po vašem ukusu.

U posudu stavite čokoladu i šećer. Prelijete vodom tako da prekrije. Stavite na laganu vatru da prokuha.

Voće očistimo od kore i narežemo na komadiće, ali ne presitno. Svako voće stavimo u zasebnu posudu.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
BiH ❤

Čarolija ramazanskih noći u Sarajevu

23 Marta, 2023
Novosti

1.MAJ BUDVA – KOTOR – TIVAT

22 Marta, 2023
Održivi razvoj

Porsche BH: Proljetni bazar u znak partnerstva sa JU Mjedenica

21 Marta, 2023
Novosti

Audi partner još jedne nezaboravne Born2Ski utrke

20 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
BiH ❤ Sarajevo Zemlja u Obliku Srca

Čarolija ramazanskih noći u Sarajevu

Kada se sa Žute tabije začuje zvuk topa i označi

Novosti

1.MAJ BUDVA – KOTOR – TIVAT

Budva se sa pravom naziva metropolom crnogorskog turizma zahvaljujući velikom

Održivi razvoj

Porsche BH: Proljetni bazar u znak partnerstva sa JU Mjedenica

U okviru saradnje kompanije Porsche BH  i  JU Zavoda za

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.