Francuski baget na UNESCO-voj listi

Jedan od simbola Francuske – popularni baget, mješavina pšeničnog brašna, vode, kvasca i soli, stekao je priznanje UNESCO-a nakon što je tijelo UN-a u srijedu glasalo za uključivanje bageta na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

 

Foto: Pexels

Francuski hljeb je specifičnih svojstava, karakterističan po odnosu između kore i sredine samog proizvoda. To je proizvod sa velikim učešćem kore u odnosu na ukupnu gramažu proizvoda, te samim tim tako i oblikovan – duguljasto kružnog oblika, malog presjeka.

Alžirska Rai muzika i tuniski začin harisa su takođe među ovogodišnjim kandidatima za priznanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa .

Podsjećamo, na zasjedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a koje će biti održano početkom decembra ove godine bit će razmatran prijedlog za uvrštenje Nevesinjske olimpijade u Registar najboljih praksi očuvanja te serijska nominacija Tradicije uzgoja konja lipicanera u koju je Bosna i Hercegovina također uključena.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content