Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Isprobajte prepoznatljive istanbulske morske plodove
 Isprobajte prepoznatljive istanbulske morske plodove
Izdvojeno Kuhinja Turska Zavrti globus

Isprobajte prepoznatljive istanbulske morske plodove

by Furaj.ba 7 min read

AA

Turska je gastronomski centar koji zaslužuje istraživanje ne samo zbog svjetski poznatih kebaba (kebap)  već i zbog jedinstvenih morskih jela. Kao zemlja okružena morem sa tri strane, Turska nudi tradiciju morskih plodova koja datira hiljadama godina unazad – i izvanredna jela koja predstavljaju lokalnu i regionalnu ribu i plodove mora, tehnike kuhanja i obrade.

 

Fotografije ustupio Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

Stoljetna kultura morskih plodova u ovoj geografiji je dobro poznata. Na primjer, kulinarski zapisi iz osmanskog doba otkrivaju da su među delicijama koje su se jele u palači bile ribe poput šarana, skuše, sabljarke, romba, plave ribe i jegulje, kao i lakerda (slana palamida), riblja ikra i kavijar. Posoljena riba i riblje čorbe su takođe bile glavna jela palače.

Upoznajmo se sa cijenjenom ribljom kulturom Istanbula, najnovijim unosom u Michelinov vodič…

Prepoznatljivi istanbulski riblji sendvič

U Istanbulu – gradu sa velikim brojem obala – ribolov je način života. U jesen je Bosfor posebno bogat, dok zimska sezona u Istanbulu donosi bogat izbor ribe. Sezonski ulov varira od inćuna do cipala, od plave ribe do palamide, od sardina do skuše i šura, koji krasi trpeze Istanbula tokom cijele godine.

Riblja pijaca, ribari i ribarski čamci koji plove duž Bosfora bili su vijekovima ikona Istanbula. Zapravo, riba je toliko integrisana sa ulicama Istanbula da se neobaveznom šetnjom kroz Istanbul vidi desetine različitih pejzaža u kojima ribe imaju vodeću ulogu.

Foto: Furaj.ba

Riba je u centru pažnje na rutama Karaköy i Eminönü, koje leže sa obje strane Zlatnog roga. Okupljeni oko prodavača na obali su gosti koji jedu svježe prženu ribu i hljeb. Ribari koji bacaju uže u Bosfor sa trotoara mosta Galata nalaze se na vrhu znamenitosti koje se poistovjećuju sa kulturom ribarstva u Istanbulu.

Riba je neodvojivi element Istanbula i posjetioci i stanovnici sa entuzijazmom učestvuju u ritualu uživanja u sezonskoj ribi, uz rakiju i prelijepe poglede, u restoranima koji se nalaze duž obala Bosfora.

İstanbul i riblji restorani

Iako meso i kebab padaju na pamet kada se govori o turskoj hrani, svježa riba je zapravo jedno od najbogatijih polja turske gastronomije. Postoje brojni tradicionalni riblji restorani u kojima možete uživati u svježim salatama i sezonskoj ribi, posebno u primorskim četvrtima Istanbula. Taverne (meyhane) su posebna klasa ribljih restorana i popularne su destinacije za večeru i zabavu za porodice i grupe prijatelja.

U ribljim restoranima usluga počinje predjelima, koja se poslužuju na malim tanjirima i dijele ih gosti. Ovi restorani, koji nude trideset do stotinu različitih vrsta predjela, nude posebne morske okuse na koje nećete naići nigdje drugdje. Tepsija od škampa, jelo od škampa s maslacem, bijelim lukom i paradajzom; riba kokoreç, kuhana miješanjem sitno isjeckane ribe sa začinima, paradajzom, lukom i paprikom; pikantni škampi kuhani na maslacu u tavi; lignje pržene na vrelom ulju; ilakerda , istanbulski slani okus palamide, spada među topla predjela koja nude riblji restorani. Nećete morati čak ni da naručite glavno jelo.

Foto: Furaj.ba

Punjene dagnje, popularna ulična grickalica u primorskim gradovima, uz puno limuna se jedu rukom.

Dakle, na koja specijalna jela ćete se susresti u ribljem restoranu u Istanbulu, koji sada ima i lokale sa Michelin zvjezdicama? Budući da se odgovor na ovo pitanje razlikuje ovisno o sezoni, informisanje o tome koja je riba sezonska, olakšat će odabir.

Prije naručivanja možete probati neka od najpoznatijih gradskih predjela: brancin na žaru, orade, škarpine, brancine kuhane u soli, punjene dagnje, pržene dagnje, hobotnicu na žaru, lignje na žaru, pržene lignje, punjene lignje čorba od škorpiona, dimljena riba, riblja pastrami (dimljena riba) i sušena riba!

Riblja pijaca / Foto: Furaj.ba

A za inćun, koji je stekao zasluženu reputaciju na turskom ribljem stolu, neophodan je poseban paragraf. Inćun, omiljena riba Crnog mora, stoljećima je bila kruna trpeza u krajevima od crnomorskih provincija do Istanbula. Inćuni se služe u jelima od riže, kuhani na pari, u tavi, uz hljeb, pa čak i kao deserti. Bez obzira na pripremu, inćun nudi poseban i neopisiv okus, koji ova geografija daruje čovječanstvu.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Izdvojeno Novosti

Agencija Meet Bosnia Tours sudjelovala u projektu „Promoting Creative Tourism through Experimental Sustainable Routes“

Agencija Meet Bosnia Tours sudjelovala je u projektu „Promoting Creative

BiH ❤ Cazin

Znate li šta znači “U Cazin kad hoćeš, iz njega kad te puste?”

Kada strancima žele objasniti tradicionalno cazinsko gostoprimstvo po kojem su

Izdvojeno Vikend Planer

Ljubuška advent(ura) – Advent se vratio u grad

Baš kao u prekrasnoj pjesmi Đorđa Balaševića „Osmeh se vratio

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.