Iz njemačke kuhinje – Najslađa zavodnica i tri ukusna mušketira

Njemačku kuhinju odlikuje bogata i zanimljiva historija, koja je doprinijela raznolikosti kulinarske kulture u različitim regijama zemlje. Začeci jedinstvene njemačke kuhinje zabilježeni su u drugoj polovini 19. vijeka, zajedno s ujedinjenjem Njemačke u jednu državu. Ovog puta pišemo o poslastici koja je osvojila cijeli svijet, te neuobičajenim delicijama koje vrijedi probati

©Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main

Frankfurtski zeleni sos

Kako su zeleni sosevi poznati vjekovima u Italiji i Francuskoj, nije sigurno da li su njegov recept u Frankfurt donijeli francuski imigranti ili, ipak, italijanske trgovačke porodice. Najvažniji sastojak predstavlja sedam posebnih bilja latinskih naziva: Borago officinalis, Anthriscus cerefolium, Lepidium sativum, Petroselinum crispum, Sanguisorba minor, Rumex acetosa, te Allium schoenoprasum. Može se servirati uz paradajz i kuhana jaja, kuhanu govedinu ili ribu. Ukoliko pravite sos za dvoje, potrebno vam je: 250g bilja, 250g kiselog vrhnja s 20 do 25% masti, 150g jogurta, 2 dobro skuhana jaja, 1 kašikica soka od limuna, so i biber. Operite bilje i ostavite da se osuši na papirnatom ručniku. Odstranite ljusku s jaja, stavite žumance u zdjelu za miješanje, dodajte sok od limuna, 2/3 bilja, ¼ kašikice soli, te jogurt. Izmiksajte ručnim blenderom. Umiješajte kiselo vrhnje u smjesu. Dodajte isjeckano bjelance. Na kraju, dodajte preostalo isjeckano bilje, biber, so i sok od limuna. Držite u frižideru najmanje sat vremena.


© TASH/ I. Wandmacher

Pharisäer & Eiergrog

Svojevremeno jedno od simboličnih pića Frizijanaca, pharisäer, kako su ga zvali, sada vole svi širom Schleswig-Holsteina. Ovaj spoj vruće kafe s dodatkom ruma i šećera, ukrašen šlag kremom, najbolji je odgovor zimskoj hladnoći. Porijeklo vodi s poluotoka Sjevernog mora, Nordstranda, gdje se spominje u 19 vijeku. Popularan poput pharisäera, ili možda čak i više, heligolandski je eiergrog, vrući napitak od žumanca, šećera, ruma i vode. Dok neki upozoravaju da može poljuljati čak i snažnijeg muškarca, drugi misle da je jednostavno samo ukusan. Kako god, podignite čaše i kažite prost.

 

©Tourismus Marketing Baden-Württemberg

Švarcwald torta

Riječ je o najslađoj zavodnici u Schwarzwaldu. Nije bitno gdje je nastala: već 1915. u Radolfzellu ili tridesetih godina u jednoj kafeteriji u Tübingenu, Švarcvald torta priču o svom svjetskom uspjehu počela je pisati iz Baden-Württemberga. Najvažniji sastojci su voda od trešanja Schwarzwalda, dajući joj neodoljiv ukus, kao i, naravno, trešnje. Koliko će ih sadržati jedna torta, odlučuje slastičar.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content