Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Japan
  3. Japanska kuhinja 
 Japanska kuhinja 
Japan Zavrti globus

Japanska kuhinja 

by Furaj.ba 5 min read

AA

Za razliku od prehrane koja je osvojila svijet, te donijela brza rješenja i nezdrave navike, Japanci su ostali vjerni prehrani baziranoj na svježem i sezonskom. Japanska kuhinja spada u najzdravije kuhinje na svijetu i nalazi se na UNESCO listi nematerijalne baštine. Posebna pažnja pridaje se principu sezone jer Japanci vjeruju da je konzumiranje hrane u svojoj sezoni od velike važnosti za očuvanje zdravlja.

Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

RIŽA, TEMELJNI SASTOJAK GOTOVO SVIH JELA

Svim regijama u Japanu zajedničko je to da je riža temeljni sastojak gotovo svakog jela, a za njih je riža jelo, ne samo prilog raznim jelima. Uz rižu, povrće i ribu, posebno je popularna i sirova riba, koja je ključni dio najpoznatijeg japanskog tradicionalnog jela – sušija. 

Japanci često jedu supu – miso ili ramen, s mesom, povrćem i nudlama. Najspecifičnije jelo Japana je fugu – riba koju nazivamo “morskom svinjom” i koja ima otrovnu kožu i neke dijelove utrobe, te se za spremanje ovog japanskog specijaliteta kuhari obučavaju i do 3 godine. Popularna jela u Japanu su i Unagi – riječna jegulja sa žara premazana sa slatkim umakom za roštilj, Tempura – plodovi mora i povrće obloženi tijestom, prženi u ulju, te Soba – dugi, tanki heljdini rezanci. Tu je i Sashimi, koji se često miješa sa sušijem, no sashimi se sastoji samo od narezane sirove ribe, a obično se jede uz vrlo ljuti wasabi umak i slankasti umak od soje, te se poslužuje se bez riže.

U poređenju s ostalim svjetskim kuhinjama, Japanska kuhinja podrazumijeva mnogo manje začina. Ako je riječ o ulju koje se koristi, u tradicionalnim japanskim receptima nema maslinovog ulja. 

 

NAJSKUPLJA GOVEDINA NA SVIJETU

Govoriti o ovoj kuhinji, a ne spomenuti Kobe govedinu je nezamislivo. Ona dolazi iz grada Kobea, danas predgrađa Osake – prijestolnice japanske gastronomije, a predstavlja najpoznatiju i najskuplju govedinu na svijetu. Govedo se isključivo hrani prirodnom hranom, a prema životinji se odnosi humano. Kako bi se dobila savršena struktura masti po cijelom tijelu goveda, krava se ručno masira. Zbog visoke cijene ovo meso se kupuje kao zlato. Konobar donosi gostu sirovi odrezak i digitalnu vagu, a onda se prema težini naručuje obrok. Šnicle Kobe govedine, često se nose na poklon prilikom odlaska u goste, u pakovanju nalik bombonjeri!

Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

ŠTAPIĆI ZA JELO

Jedna od prvih asocijacija na japansku kuhinju su štapići za jelo. Japanski štapići su obično zaobljeni na krajevima i kraći nego kineski, ali duži nego korejski modeli. Japanski štapići su mnogo šareniji i intrigantno dizajnirani.

 

HRANA U JAPANU NIJE SKUPA

Ako u Japanu poželite klasičan kuhani obrok, u svakoj samoposluzi možete kupiti bento-box, kutiju s providnom folijom i često plastičnim escajgom, u kojoj se, raspoređeno po zasebnim dijelovima, nalazi predjelo, salata, povrće, meso ili riba, čak kolač – kompletan ručak po cijeni od samo oko 2 do 12 eura.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
BiH ❤ Sarajevo Zemlja u Obliku Srca

Čarolija ramazanskih noći u Sarajevu

Kada se sa Žute tabije začuje zvuk topa i označi

Novosti

1.MAJ BUDVA – KOTOR – TIVAT

Budva se sa pravom naziva metropolom crnogorskog turizma zahvaljujući velikom

BiH ❤ Mostar

10 razloga zašto posjetiti Mostar

Mostar, jedan od najšarmantnijih bh. gradova oduševit će vas bogatim

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.