Kako očistiti nar

Za ovo voće je potreban popriličan trud prije nego se spremi za jelo. Ispod čvrste, ali tanke kore nara nalaze se stotine malih košpica okruženih prozirnom crvenom pulpom. Gorka, nejestiva membrana drži košpice, a ponekad vađenje košpica zna biti prilično naporno. Donosimo vam dva savjeta kako lako očistiti nar.

Foto: Furaj.ba

Plod nara isječete na pola, a zatim ga potopite u posudu sa vodom. U vodi ćete lakše da ogulite koru, a osim toga nema pucanja bobica i fleka. Na kraju iz vode izbacite ono što se ne jede i procjedite. Ostaju samo ukusne bobice.

Drugi način je da presječete nar na pola, okrenete jednu polovinu ka posudi, a odozgo udarate po kori varjačom. Bobice ispadaju u posudu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content