Ljetne salate

    Ljetne salate

    Salate su izvrstan izvor hranjivih namirnica i njihovo spremanje ne iziskuje mnogo vremena. Ovisno o okolnostima, sadržaju, one se mogu poluživati kao prilog i samostalno. Posebno pogoduju organizmu prilikom visokih temperatura. Počnete li ih konzumirati na svakodnevnoj osnovi, bit će to jedna od najzdravijih prehrambenih navika koju ste usvojili

    CEZAR SALATA

    Sastojci (2 osobe):

    1 glavica zelene salate

    1 veći češanj bijelog luka

    3 šnite hljeba

    3 kašike maslinovog ulja

    2 tvrdo kuhana jaja

    mljeveni biber

    2 šake parmezana rezanog na listiće

     

    Sastojci za dresing:

    1 mala kašika senfa

    1/2 male kašike vinskog sirćeta

    2 kašike majoneze

    3 do 4 kašike maslinovog ulja

    sok od limuna

    Priprema:

    Odstranite koricu na hljebu, a mekani dio narežite na kockice. Operite salatu, osušite je, skuhajte jaja i ohladite ih. Potom na tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno sjeckani bijeli luk, također hljeb i lagano posolite. Hljeb treba pržiti dok sa svih strana poprimi zlatnu boju i postane hrskav. Salatu posložite na tanjire kao podlogu. Na nju stavite tvrdo kuhana jaja rezana na ploške, parmezan i hljeb. Napravite dresing i prelijte ga preko salate. Posolite i pobiberite.

    KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM

    Sastojci (4 osobe):

    750g mladog krompira

    2 komada tune u biljnom ulju

    1 kašika nasjeckanog peršuna

    85g zelenih maslina punjenih pastom od paprike

    100g kukuruza šećerca

    1 kašika nasjeckanog vlasca

    60ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

    1 kašika vinskog sirćeta

    1 mala kašika naribane korice limuna

    crni mljeveni biber

    so

    Priprema:

    U posoljenoj, kipućoj vodi kuhajte mladi krompir. Kada omekša, ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Potom ga narežite na veće kocke i stavite u veliku zdjelu u koju također trebate dodati komade tune, nasjeckani peršun, narezane zelene masline, ocijeđeni kukuruz šećerac i vlasac. U posebnoj posudi dobro izmiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, slatku papriku, biber i šećer, te prelijte preko smjese krompira. Po potrebi posolite.

     

    PILEĆA SALATA SA SUSAMOM

    Sastojci:

    1 pileća prsa

    500g šunke

    700g kisele pavlake

    15 kiselih krastavčića

    50g susama

    Priprema:

    Obarite bijelo meso, te ga sitno isjeckajte kada se ohladi. Na kockice potom izrežite šunku i kisele krastavčice. Sve to sjedinite. Dodajte kiselu pavlaku i dobro izmiješajte. Propržite susam na suhoj tavi. Kada se ohladi, dodajte ga ostatku smjese, te sve dobro izmiješajte.