Ljetne salate

Salate su izvrstan izvor hranjivih namirnica i njihovo spremanje ne iziskuje mnogo vremena. Ovisno o okolnostima, sadržaju, one se mogu poluživati kao prilog i samostalno. Posebno pogoduju organizmu prilikom visokih temperatura. Počnete li ih konzumirati na svakodnevnoj osnovi, bit će to jedna od najzdravijih prehrambenih navika koju ste usvojili

CEZAR SALATA

Sastojci (2 osobe):

1 glavica zelene salate

1 veći češanj bijelog luka

3 šnite hljeba

3 kašike maslinovog ulja

2 tvrdo kuhana jaja

mljeveni biber

2 šake parmezana rezanog na listiće

 

Sastojci za dresing:

1 mala kašika senfa

1/2 male kašike vinskog sirćeta

2 kašike majoneze

3 do 4 kašike maslinovog ulja

sok od limuna

Priprema:

Odstranite koricu na hljebu, a mekani dio narežite na kockice. Operite salatu, osušite je, skuhajte jaja i ohladite ih. Potom na tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno sjeckani bijeli luk, također hljeb i lagano posolite. Hljeb treba pržiti dok sa svih strana poprimi zlatnu boju i postane hrskav. Salatu posložite na tanjire kao podlogu. Na nju stavite tvrdo kuhana jaja rezana na ploške, parmezan i hljeb. Napravite dresing i prelijte ga preko salate. Posolite i pobiberite.

KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM

Sastojci (4 osobe):

750g mladog krompira

2 komada tune u biljnom ulju

1 kašika nasjeckanog peršuna

85g zelenih maslina punjenih pastom od paprike

100g kukuruza šećerca

1 kašika nasjeckanog vlasca

60ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 kašika vinskog sirćeta

1 mala kašika naribane korice limuna

crni mljeveni biber

so

Priprema:

U posoljenoj, kipućoj vodi kuhajte mladi krompir. Kada omekša, ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Potom ga narežite na veće kocke i stavite u veliku zdjelu u koju također trebate dodati komade tune, nasjeckani peršun, narezane zelene masline, ocijeđeni kukuruz šećerac i vlasac. U posebnoj posudi dobro izmiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, slatku papriku, biber i šećer, te prelijte preko smjese krompira. Po potrebi posolite.

 

PILEĆA SALATA SA SUSAMOM

Sastojci:

1 pileća prsa

500g šunke

700g kisele pavlake

15 kiselih krastavčića

50g susama

Priprema:

Obarite bijelo meso, te ga sitno isjeckajte kada se ohladi. Na kockice potom izrežite šunku i kisele krastavčice. Sve to sjedinite. Dodajte kiselu pavlaku i dobro izmiješajte. Propržite susam na suhoj tavi. Kada se ohladi, dodajte ga ostatku smjese, te sve dobro izmiješajte.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content