Marcipan

Iako se vjeruje da marcipan potječe iz Perzije (Irana) i da su ga u Evropu donijeli Turci, postoji spor oko Mađarske i Italije oko porijekla. Marcipan je postao međunarodni specijalitet koji je zbog visokog sadržaja badema, vrlo hranjiva namirnica bogata korisnim sastojcima.

Foto: Furaj.ba

SASTOJCI

200 g presnog neoljuštenog badema,

100 g šećera u prahu,

3 kašike kristal šećera,

1 kašika vode,

sok od pola limuna

Badem se ubaci u šerpicu sa ključalom vodom i prokuha se nekih 2 minuta, tek toliko da se ljuska odvoji. Ne ostavljati ga da se duže kuha da ne bi previše omekšao. Procijedite ga i prelijete hladnom vodom. Skinete mu ljusku.

Oljušten badem se stavi u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavi se u rernu nekih petnaestak minuta na 50°C da se osuši. Osušen badem se samelje na mašini za orahe.

U mljeveni badem se doda šećer u prahu, sve se promiješa i stavi se u mikser ili mašinu za sjeckanje i sve se još 2-3 minuta dobro izmiksa da se dobije ujednačena smjea.

U manji sud stavite šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite da provri dok se šećer ne istopi.

Od samljevenog badema i šećera rukama mjesiti smjesu uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijemo glatku masu koju ćemo oblikovati.

U ovo se mogu dodati i različite začini, kao što su npr. aroma gorkog badema, karanfilić, muškatni oraščić ili cimet.U masu od badema i šećera možete dodati i komadiće sušenog voća, sve još jednom dobro umijesiti i praviti kuglice koje ćete preliti istopljenom čokoladom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content