Pingvini u Africi

    Pingvini u Africi

    Jeste li znali da pingvini imaju crnu traku i crne tačke na grudima? Tačan raspored i veličina trake i tačaka su jedinstveni za svaku jedinku, poput otiska prstiju kod ljudi.

    Pingvini biraju bračne partnere samo jednom u životu, a oba roditelja podjednako leže na jajima, čuvaju i hrane mlade.

    21

    Velika kolonija afričkih pingvina živi na stjenovitim obalama jugozapadne Afrike. Pingvini mogu plivati brzinom do 12 km/h, a svakodnevno putuju preko 50 kilometara u potrazi za hranom.

    Afrički pingvini žive u kolonijama na 24 otoka između Namibije i Algoe, u Južnoj Africi. Kolonija pingvina je zakonom zaštićena, predviđena je i kazna za njihovo uznemiravanje, ali su pingvini spremni na poziranje za fotografije. Obzirom da znaju i ugristi preporučuje se promatranje sa sigurne udaljenosti. Pingvini vole sunčanje pa je uputno doći ranije i zauzeti svoje mjesto.

    Poznati i kao “Jackass pingvini ili Magareći pingvini”, zbog toga što se glasaju kao magarci, većinu svog vremena provode na moru hraneći se ribom.

    Hrane se uglavnom plavom ribom, kao što su haringe, srdele, i šnjura. Dnevno pojedu do pola kilograma ribe osim u vrijeme mitarenja kada se njihov unos povećava i do 1 kg dnevno. Mogu roniti do 35 metara. Žive prosječno 10-12 godina.

    Odrasli afrički pingvin naraste do visine od 50 centimetara i može težiti između 2 i 4 kilograma. Ima kraće perje od rođaka sa Antarktike jer ne živi u ekstremnoj hladnoći.

    Počinju se pariti kad imaju između 2 i 6 godina. Ženke dostižu spolnu zrelost sa oko 4 godine, a mužjaci sa oko 5 godina starosti. Razmnožavaju se tokom cijele godine, a glavna sezona parenja počinje u februaru. Ženke liježu dva jajeta, sa periodom inkubacije od 38 do 42 dana.
    Afrički pingvin je jedini pingvin koji se razmnožava u Africi, i ne živi ni na jednom drugom mjestu u svijetu.

    Od oko 1 500 000 afričkih “magarećih” pingvina, koliko se pretpostavlja da ih je bilo 1910. godine, samo 10% je preostalo na kraju 20. stoljeća. Nekontroliran lov na njihova jaja koja su se smatrala delikatesom i uništavanje njihove prirodne sredine dovelo je ovu vrstu skoro do izumiranja.

    To je dovelo do drastičnog opadanja broja pingvina u blizini obale Cape Towna, što je dodatno ubrzano masovnim odnošenjem guana (sasušeni izmet), koji su pingvini koristili za pravljenje gnijezda, a ljudi kao prirodno đubrivo.