Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Recepti s cvijetom tikvice
 Recepti s cvijetom tikvice
Furaj Planetom Kuhinja

Recepti s cvijetom tikvice

by Furaj.ba 4 min read

AA

 

Tikvice cvatu prekrasnim zlatnožutim cvjetovima koje treba redoviti podrezivati, kako bi se ubrzao njihov rast. Manje poznat je da tikvice imaju muške i ženske cvjetove koji su jestivi. Ti se ženski cvjetovi nalaze na kraju svake tikvice i jarko su žute boje, a muški cvjetovi su obično nešto manje veličine (to su oni što ne rastu iz tikvice već samostalno na stabljici) . Oba su cvijeta jestiva ali odrežemo li ženski cvijet, tikvica neće imati plod jer iza latica ženskog cvijeta nalazi mali plod tikvice, a iza muškog samo peteljka i mogu ubrati čim se zametnu tikvice

U cvjetove tikvica rado zalaze pčele i ostali kukci, pa je potrebno odstraniti tučak, a iz ženskih prašnike. Dobro je ostaviti djelić stabljike kako bi prilikom kuhanja bilo lakše rukovati cvjetovima te kako se nježne latice ne bi oštetile. Postoji čitav pregršt recepata u kojima se cvijet tikvice prži ili poha u laganoj smjesi tempura. Cvijet se prethodno može puniti raznim nadjevima ili sirom poput mozzarelle.

Znak da su tikvice u svom najsvježijem obliku je kada na sebi još uvijek imaju cvjetove – to znači da će biti ukusne i mekane i mnogi znalci kupuju isključivo takve primjerke.

Za razliku od krastavaca, tikvice se poslužuju kuhane, a pripremaju se na različite načine – na pari, kuhane, na žaru, punjene i pečene, prženea. Mogu se stavljati u tijesto za hljeb ili dodati u neke kolače u koje se inače stavljaju jabuke.

Smatra se da ideja o jestivim cvjetovima tikvica potječe od nekog francuskog profesionalnog kuhara koji je, u potrazi za uvijek novim i zanimljivim jelima, odlučio spremiti cvjetove tikvica.

Prženi cvjetići

2/3 šoljice brašna

gazirana mineralna voda (ili ledom rashlađena obična)

malo mljevenoga crnog bibera, so

2,5 dl maslinova ulja

20 cvjetova tikvice

 

Brašno stavite u zdjelu srednje veličine. Dodajte miješajući hladnu mineralnu vodu, najprije malu količinu dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete poslije postupno razrjeđivati vodom. Začinite biberom i solju.

U dubokoj tavi zagrijte ulje. Cvijet umočite u smjesu, a zatim otresite višak smjese s njega. Pržite dok ne postane hrskav i dobije zlatno-smeđu boju – otprilike 30 sekundi sa svake strane. Pržene cvjetove vadite na tanjir koji ste obložili papirom koji će upiti višak ulja. Posolite po potrebi i poslužite.

 

Cvjetna fritaja

5 jaja

pola kašikice grubo nasjeckanih listova nane (može i neke druge začinske trave ili povrća)

10 cvjetova tikvice dijagonalno narezanih na tanke rezance (otprilike dvije šoljice)

so, crni biber, kašikica maslinova ulja

U zdjeli srednje veličine zajedno zamutite jaja i nanu (vlasac ili što drugo). U to dodajte narezane cvjetove. Posolite i popaprite.

Zagrijte gril tavu i na njoj zatim zagrijte ulje do umjerene temperature. Ulijte u tavu pripremljenu smjesu i pustite neka se zagrijava otprilike dvije minute, dok smjesa na dnu ne počne dobivati zlatnu boju. Poklopite i smanjite vatru na minimum. Neka se poklopljeno ukuhava dok se i površina ne osuši, otprilike pet minuta dok smjesa ne postane pjenasta i dobije zlatno-smeđu koricu. Poslužite izrezano na kriške.

Pohovani cvjetovi tikvica

12 cvjetova tikvica

6 inćuna u ulju

100 g mozzarelle

1 jaje

100 g pšeničnog glatkog brašna

malo soli

120 ml mineralne vode

ulje za duboko prženje

Cvjetove tikvica očistite od tučka i operite pod mlazom vode iznutra i izvana pa stavite na papir da se ocijede. U svaki cvijet stavite pola inćuna i komadić mozzarelle.

Umutite žumanjak s brašnom, soli i vodom pa dodajte snijeg od bjelanjaka.

U pripremljenu smjesu umočite punjene cvjetove pa ih nakratko popržite u dubokom ulju.

Furaj.ba

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

Mostar će 9. septembra još jednom ugostiti najbolje svjetske skakače

Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

Radite u marketingu, bavite se PR-om, vodite društvene mreže za

Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

”Oni koji idu na hadždž ili umru su Allahovi musafiri;

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.