Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Rozata – dubrovačka poslastica iz srednjeg vijeka
 Rozata – dubrovačka poslastica iz srednjeg vijeka
Furaj Planetom Kuhinja

Rozata – dubrovačka poslastica iz srednjeg vijeka

by Furaj.ba 5 min read

AA

Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica koja se u ovim krajevima Hrvatske generacijama priprema po izvornom receptu koji se prenosi s koljena na koljeno. U Dubrovniku je zovu rozata, gdje je pripremaju obogaćenu likerom od ruže – rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana.

Foto: Furaj.ba

Fratrov puding

Dubrovačka rozata dio je gastronomske baštine srednjovjekovne Dalmacije, koja je usprkos mnogim utjecajima tadašnjih sila Mletačkog i Osmanskog carstva, preživjela. Prenosila se s generacije na generaciju, ali je uspjela zadržate svoj izvorni recept.

Prvi zapisi o najpoznatijem jelu hrvatske gastronomije sežu iz vremena Mletaka, a 1300. godine zabilježeno je pod imenom „fratrov puding“. Mlečani su odavno otišli, a rozata je ostala s jednom fantastičnom nadgradnjom iz francuske kuhinje. Riječ je o karameliziranoj košuljici u kojoj se rozata banjamari ( fran. Bain – Marie) kuha i glavnom sastojku koji se koristi u pripremi po kojem je dobila ime. To je liker od ruže, ili kako Dubrovčani koji ga već stoljećima pripravljaju nazivaju – rosalin.

U imenu se razliku zbog narječja, u dalmatinskom čakavskom narječju kaže se rožata, a u govoru Dubrovčana, rozata prelazi u rožatu – izgovor koji se najčešće koristi. Nije nevažno ni da je upamtite kao rozatu jer ova dubrovačka slasticu pripremljena po izvornom receptu s ružinim likerom rosalinom predložena je za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine, uz veliku podršku Hrvatskog kuharskog saveza i sekretara Udruženja kuhara Dubrovačko – neretvanske županije, akademika kuharstva Bože Lučića.

Foto: Furaj.ba

Originalni recept

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Broj porcija: 4

Sastojci:

0.5 l mlijeka

6 jaja

6 kašika šećera

2 vrećice vanilin šećera

Limunova korica

Liker od latica ruže

200 g šećera za karamel

Priprema: Šećer i vanilin šećer je potrebno pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže. Rastopiti šećer (200 grama) do faze karameliziranja ( paziti da ne zagori ). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi. Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Rozatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stepeni. Dobro ohlađenu rozatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjir, pritisnite i okrenite. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Na inicijativu Turske: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom

30 Marta, 2023
Novosti

Dodatne pogodnosti za kupce Volkswagen Privrednih vozila

27 Marta, 2023
Novosti

Ćiro Trail: 360 biciklista promoviralo turističku ponudu Bosne i Hercegovine

27 Marta, 2023
Novosti

Zbogom ENERGY COFFEE, zdravo HELL ICE COFFEE!

27 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti Održivi razvoj

Na inicijativu Turske: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom svijeta

Prošle godine Republika Turska je podnijela prijedlog Generalnoj skupštini Ujedinjenih

Novosti

Dodatne pogodnosti za kupce Volkswagen Privrednih vozila

Volkswagen BiH za svoje kupce uvodi dodatnu pogodnost u vidu

Novosti

Ćiro Trail: 360 biciklista promoviralo turističku ponudu Bosne i Hercegovine

Ovogodišnji događaj zabilježio je mnogo veće sudjelovanje gostiju iz zemalja

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.