Slana jela od kestena

Plod kestena spada u nutritivno visoko vrijednu namirnicu, od čega 53% čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob kojeg ima oko 44% u sirovoj sjemenci.

Plodovi koji se skuhaju ili ispeku vrlo su ukusni kao samostalno jelo ili se pripremaju kao pire, u supama, kao dodatak raznim slasticama ili jelima.

Gulaš od kestena

Potrebni sastojci:

500 g skuhanog i oguljenog kestena

500 g pilećeg bijelog mesa

500 g crvenog luka

So

Biber

2 šake grožđica ili sjeckanih suhih kajsija

Ako volite ljuto malo ljutih mljevenih paprika

 

Priprema:

Svaki kesten zasjecite nožem pri vrhu u kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Prelijte sa hladnom vodom, očistite od kore, pa kuhajte još 15 minuta. Izvadite iz vode i očistite ga od košuljice koliko možete, ali pazite da vam plodovi ostanu cijeli. Na ugrijanom ulju propecite nasjeckano meso. Luk isjecite na šnite, dodajte meso, pa dinstajte na srednjoj vatri dok ne omekša. Posolite, pobibirete i pustite da se dinsta dolijevajući po malo vode. Kada je meso omekšalo, dodajte kestenje, promiješajte i ubacite grožđice ili kajsije i kuhajte dok tečnost ne ispari i ne ostane malo sosa na dnu šerpe. Možete ga poslužiti samo ili sa nekim prilogom.

 

Krem supa od kestena

 

Potrebni sastojci:

1/2 kg kestenja ili nezaslađenog kesten pirea

6 šolja povrtne supe ili 2 kockice za supu (može i mesne)

1 šolja slatke pavlake

1 šolja mlijeka

1/2 kafene kašičice muškatnog oraščića

grančica ruzmarina

4 štapića celera ili pola male glavice celera

2 kašike putera

1 šolja kockica hljeba (krutona)

Kisela pavlaka

Malo maslinovog ulja

Priprema:

Na kestenu napraviti X nožem, prekriti vodom da ogrezne, dodati grančicu ruzmarina, so, biber pa staviti da se kuha 20-tak minuta, dok ne omekša. Ako imate kesten pire- ovaj vam je postupak potpuno neinteresantan ! Oljuštite kesten dok je još topao, kada se ohladi stvrdne se. Vratite ga u šerpu, prelijte povrtnim bujonom ( vodom i kockicama za supu), dodajte sitno isjeckan celer i krčkajte dok ne postane mekan kada ga pritisnete viljuškom.

Ukoliko koristite kesten pire, proces je : prokuhajte supu sa celerom i ruzmarinom. Kada je celer mekan ispasirajte ga ( ruzmarin izvadite). Kesten pire razrijedite sa supom, dodajte mu celer i vratite na tihu vatru da se sve sjedini ( vodite računa da ne stavite previše supe, radite po osjećaju). Polako umiješajte slatku pavlaku, ukoliko je čorba pregusta razrijedite je mlijekom, dodajte muškatni oraščić, so i biber po ukusu.

Rupičastom kašikom izvadite “kestenje iz vatre” i celer. Stavite sve u multipraktik , zajedno sa malo supe(ako nemate nešto takvo, podjednako dobro dođe i štapni mikser). Mutite dok ne postane kremasto.

U čorbu dodajte slatku pavlaku, muškatni oraščić, so i biber po ukusu, Ako je čorba pregusta, razrijedite je mlijekom. Na puteru propržite kockice hljeba sa ruzmarinom. Čorbu sipajte u činijce, pospite ih kockicama hljeba, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, ukrasite ruzmarinom, peršunom ili nekim drugim začinskim biljem-suhim ili svježim. Poslužite sa kiselom pavlakom.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content