Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Tafelspitz s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka
 Tafelspitz s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka
Furaj Planetom Kuhinja

Tafelspitz s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka

by Furaj.ba 2 min read

AA

Specijalitet Austrije

Donosimo  vam recept za odrezak s prženim krompirom i umakom od hrena i jabuka

tafelspitz_mit_wurzelgemuese

Za Tafelspitz:

Sastojci za 8-10 porcija:

2½ – 3 kg goveđeg buta (na njemačkom Tafelspitz)

300 g zeleni (celer, žuta repa, mrkva, korijen peršuna)

200 g luka u ljusci

½ poriluka

15 zrna bibera

sol

malo ljupčaca

4,5 l vode

1 kg goveđih kostiju

morska sol iz mlina

4 supene kašike isjeckanog vlasca

 

Luk prepoloviti, presječenu stranu zapržiti u tavi tako da potamni, skoro da pocrni. Zelen oprati i oguliti. Goveđi but i kosti oprati toplom vodom. Kada voda proključa u nju staviti but, kosti i zrna bibera i pustiti da lagano kuha. 1 sat prije nego što meso bude skuhano dodati zelen, poriluk, ljupčac i luk. Pjenu stalno skidati. Kada se meso skuha, izvaditi ga iz supe. Supu začiniti a zatim je procijediti kroz cjedaljku ili gazu. Meso izrezati (okomito smjeru pružanja vlakana) u odreske debljine prsta i preliti supom. Posuti morskom soli i vlascem. Preporučuje se i da se komadi goveđe koštane srži kratko poširaju i začinjeni solju i biberom serviraju kao prilog na zapečenom crnom hljebu.

Vrijeme kuhanja: 3 – 4 sata

 

Za prženi krompir:

Sastojci za 4 porcije:

600 g skuhanog, oguljenog krompira

100 g sitno izrezanog luka

7 supenih kašika ulja ili maslaca

peršun, isjeckan

 

Skuhani krompir, kada se ohladi, izribati. Ulje ili maslac zagrijati i luk lagano zapržiti. Krompir posoliti, dobro izmiješati, dodati u luk i promiješati, te stalno miješajući pržiti dok ne bude hrskav. Servirati i posuti peršunom.

 

Za umak od hrena s jabukama:

Sastojci za 4 porcije:

 

300 g oguljenih kiselih jabuka

15 g izrendanog hrena

10 g šećera

prstohvat soli

2 – 3 supene kašike soka od limuna

1 supena kašika ulja

 

Jabuke sitno izrendati i odmah (kako ne bi potamnile) pomiješati sa sokom od limuna. Dodati ostale sastojke i izmiješati.

 

 

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Uspješne priče

Adisa Bašić dobitnica književne nagrade u Austriji

Austrijsko slavističko društvo (Österreichische Gesellschaft für Slawistik) proglasilo je Adisu

Zanimljivosti

Autobusi bez vozača uskoro napuštaju Beč

Od 6. juna 2019. godine, u javni prijevoz u bečkom

Zanimljivosti

Svi stanovnici Beča mogu se besplatno testirati na COVID-19 od kuće

Od sada svi stanovnici Beča imaju priliku da se besplatno

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.