Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Turski čaj
 Turski čaj
Furaj Planetom Zanimljivosti

Turski čaj

by Furaj.ba 3 min read

AA

Bili u Turskoj ili ne, sigurno ste primjetili da Turci piju velike količine čaja. Kao da se više ne naručuje kafa, nego samo čaj, služen u specifičnim, malim, staklenim  šoljicama.

Danas je čaj za Turke ne samo omiljeno piće, već i ritual. Posve je normalno da vas čajem posluže u prodavnici u kojoj kupujete ili razgledate, u čekaonici, a da ne govorimo u gostima gdje se uvijek ima gotov, pripremljen čaj. Čaj se priprema pomoću samovara ili čajnika. Kada se listići čaja preliju vrelom vodom ostavljaju se da odstoje desetak minuta, a zatim se čaj razblažuje i sipa u karakreristične staklene šoljice oblika lale. Turski čaj je verzija crnog čaja, veoma jakog i intenzivnog ukusa, pa ako ga probate prvi put možda vam se učini prejakim, ali nešto kasnije I vi ćete se zaljubii u ovaj napitak tamno crvene boje.

Ukoliko nemate pravog čajnika, a ljubitelj ste turskog čaja trebat će vam dvije posude, jedna veća i jedna manja, koja dobro pristaje u ovu veću. Velika mora biti od metala, a mala može biti ili od metala ili od keramike. Prvo u veliki lončić stavite vodu i sve stavite na vatru. Potom na veliki lončić stavite mali u koji ćete staviti crni čaj. Stavite po jednu malu kašikicu po osobi. Dobro je da gornji lončić ima poklopac.

Nakon što voda u donjem lončiću zakipi, prelijte je u lončić s čajem. Izmjerite jednu šoljicu po osobi. Sve vratite kako je i bilo, dakle mali lončić na veliki, neka se lagano kuha oko 15 minuta. Kad se sav čaj slegnuo na dno lončića, znači da je spreman za serviranje i sve što još trebate uraditi jeste procijediti ga i pošećeriti po želji.

Osim u Turskoj, ovaj čaj možete kupiti i u lokalnim turskim radnjima, primjerice takvih ima na sarajevskoj Baščaršiji, a cijena kilograma je oko 15KM.

Afiyet olsun 🙂

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lachmacun – turska pizza

Lachmacun je popularno tursko jelo koje zovu još i “turska

Furaj Planetom Kuhinja

Salep – napitak za hladne dane

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske

Furaj Planetom Kuhinja

Turska baklava

Prvu jufku pospite smjesom badema, oraha i lješnjaka, namotajte je

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.