Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Vrući kesteni za jesenje dane
 Vrući kesteni za jesenje dane
Furaj Planetom Kuhinja

Vrući kesteni za jesenje dane

by Furaj.ba 3 min read

AA

Kesten sadrži mnogo vitamina A i C, kao i većinu vitamina B skupine. Osim toga, bogat je također kalijem, kalcijem, željezom i fosforom, koji su izuzetno važni za naš organizam.

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka –oraha, badema i lješnaka – razlikuju po nižem udjelu masti i visokom udjelu škroba, te jedini sadrže vitamin C. Odlikuju se posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom.

Kako se najbolje peku kesteni?

Postoji veliki broj recepata na ovu temu, ali se svi slažu da treba  široka, stara, duboka tava, ili tepsija. Kestene treba zarezati s obje strane, oko 1 cm, tamo gdje su najširi.

Pečete li ih u rerni, zarežite ih po malo sa strane kako bi se lakše gulili kasnije. Prije toga stavite ih u lonac hladne vode i zagrijavajte na ringli do tačke ključanja. Kada voda proključa, kestene ćete poredati u tepsiju i peći na 220°C, otprilike 30 do 40 minuta. Da bi vam ih dodatno bilo lakše oguliti, vrelo kestenje izručite u plastičnu kesu i omotajte novinskim papirom da odstoje na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. Još ih samo trebate očistiti od ljuske i staviti u zdjelu za posluživanje. Uživajte!

ANTRE

Domaći kesten pire

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih kestena
  • 750 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša vode.

Priprema:

Kesten zasjeći i staviti u zamrzivač najmanje dva sata. Zamrznuti kesten potom izvaditi i staviti u prokuhanu vodu, te kuhati oko četiri minute. Nakon toga oguliti kesten i kuhati ga u šerpi s vodom 45 minuta. Prosuti vodu, no ostaviti malo na dnu i napraviti pire. U bakreni lonac staviti šećer i vanilin šećer. Dodati jednu čašu vode i kuhati dok se šećer ne rastopi i dobije smeđkastu boju. Pomiješati pire sa šećerom i kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta. Smjesa ne smije biti previše tvrda. Dok je još vruć, pire sipati u teglice, dobro ih zatvoriti i okrenuti naopako kako bi se sterilizirao.

 

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

1.MAJ BUDVA – KOTOR – TIVAT

22 Marta, 2023
Održivi razvoj

Porsche BH: Proljetni bazar u znak partnerstva sa JU Mjedenica

21 Marta, 2023
Novosti

Audi partner još jedne nezaboravne Born2Ski utrke

20 Marta, 2023
Novosti

Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023

20 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

1.MAJ BUDVA – KOTOR – TIVAT

Budva se sa pravom naziva metropolom crnogorskog turizma zahvaljujući velikom

Održivi razvoj

Porsche BH: Proljetni bazar u znak partnerstva sa JU Mjedenica

U okviru saradnje kompanije Porsche BH  i  JU Zavoda za

Novosti

Audi partner još jedne nezaboravne Born2Ski utrke

Najveće poslovno-sportsko druženje na snijegu, AUDI BORN2SKI Business Race, je

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.