10 fantastičnih neobičnih građevina

Današnja arhitektura i građevinarstvo se odlikuju otkačenim oblicima, ambicioznim dizajnom, novim materijalima i različitim stilovima, a sama svrha određene građevine više nije tako očigledna iz samog dizajna. Futuristički muzeji i zgrade opere su postali svakodnevnica u dizajnu građevina. Danas vam donosimo 10 fantastično neobičnih i zanimljivih građevina širom svijeta.

1.Kubne Kuće, Rotterdam, Nizozemska

Piet Blom je imao ideju kubičnih kuća u 1970-tim godinama. Neke od njih su izgrađene u Helmondu, a kada je grad Rotterdam tražio od njeg izgradnju stambene zgrade na vrhu pješačkog mosta izabrao je opet ovaj koncept.

2. Zgrada koja pleše, Prag, Češka Republika

‘Plešuća zgrada ” je nadimak dat Nationale-Nederlanden zgradi koja se nalazi u središtu Praga. Dizajnirao ju je hrvatsko-češki arhitekta Vlado Milunić u saradnji s Frank Gehryjem. Zgrada je dovršena 1996. godine.

3. NLO Kuća, Sanjhih, Tajvan

FO Kuća u Sanjhih, Tajvanu je zapravo napušteni projekt za naselje. Nadimak je dobila od Tajlanđana zbog svog čudnog futurističkog dizajna.

4. Parking zgrada Kansas City Gradske knjižnice, Missouri, Sjedinjene Američke Države

Da zgrada parkinga u centru grada ne mora narušavati njegovu arhitekturu i biti samo sklop betonskih zidova najbolji je primjer ova fotografija koja predstavlja zgradu parkinga gradske knjižnice u Kanzasu. Dizajnirana je tako da izgleda kao gigantska polica njiga koja sadrži 22 naslova odabrana od strane članova biblioteke i odobrena od stane njenog odbora.

5. Ferdinand Cheval Palace zvana Idealna Palata, Francuska

Ferdinand Cheval palača sagrađena je od strane poštara u Hauterivesu, Francuskoj, koji ju je gradio kao svoju grobnicu, ali nije dobio dozvolu za to. Njegova Idealna palača sada je poznata širom svijeta.

 

6. Hundertwasser zgrada, Darmstadt, Njemačka

Guggenheim muzej moderne i suvremene umjetnosti projektirao je kanadsko-američki arhitekt Frank Gehry. Silueta zgrade podsjeća na brod.

8. Bahá’í hram – Lotus Temple, Delhi, Indija

Bahá’í hram, uglavnom poznat kao Lotus Temple je izgrađen je 1986. i to je ključni hram indijskog potkontinenta.Otvoren je za ljude svih vjera.

9. Ripleyjeva zgrada, Nijagarini vodopadi, Ontario, Kanada

Poznata po zbirci nevjerojatnih stvari i rukotvorina Ripleyeva franšiza ‘Vjerovali ili ne!’ jednostavno je morala imati takvu zgradu.

10. Crooked House – Lopovska kuća, Sopot, Poljska


Crooked House je dizajnirana na temelju ilustracija i slika poljskog umjetnika i ilustratora dječjih knjiga Jan Marcin Szancer-a i švedskog slikara Per Dahlberg-a.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content