10 jednostavnih savjeta vodećih dizajnera enterijera za dobru energiju u domu

Dom predstavlja našu oazu mira koji nam je prijeko potreban nakon napornih svakodnevnih obaveza. A kako bi se u njemu zaista tako osjećali, kako bi on odisao mirom i dobrom energijom, potrebno ga je i urediti u tom duhu.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ako poslušate deset jednostavnih savjeta vodećih dizajnera enterijera i posložite stvari u vašem domu tako da on odiše mirom i dobrom energijom, vaš dom će biti istinska oaza koja će vas odmarati, inspirirati i okrijepiti kad god je to potrebno.

  1. Prirodna svjetlost

Prirodna svjetlost izuzetno je dragocjena. Svjetlost je izuzetno cijenjena u uređenju enterijera jer pruža osjećaj spokoja, za razliku od zamračenog okruženja. Može pomoći i dobro podešeno difuzno osvjetljenje za relaksaciju. Kada je u pitanju umjetno osvjetljenje, prigušivači mogu pružiti učinak istančanosti svjetla kada padne večer.

2. Pogled na prirodu

Priroda nas opušta i zbog toga sam pogled na nju u domu daje osjećaj topline. Ako imate dvorište ili pogled na drveće, izbjegavajte nagomilavanje stvari oko prozora. Oslobodite taj prostor kako biste uvijek imali priliku uživati u pogledu, savjetuje Elle Decor.

3. Umirujuće boje

Možda ne razmišljate o tome, ali dokazano je da boje diktiraju raspoloženje unutar prostorije. Naprimjer, jake boje nas napajaju, dok nas prigušene umiruju. Birajte one koje nas umiruju, poput zelene…

4. Funkcionalni prostor 

Iako je postalo popularno da se kupuju glomazni komadi namještaja, jedno od načela dobrog dizajna ostalo je nepromijenjeno – funkcionalnost. Tako da ako smatrate da vam je neki komad namještaja u kući nezgrapan, da se ne uklapa u neki ambijent, pronađite mu odgovarajuće mjesto kako ne bi gušio prostor gdje se trenutno nalazi. Pronađite one dijelove sobe koji vas frustriraju svaki put kada ste razdražljivi i pokvare ono što je potrebno.

5. Organizacija 

Mnogima je teško organizirati se, no ako se malo potrudite – olakšat ćete sebi život. To ne mora značiti da taj dio vašeg prostora treba biti uredan u svakom trenutku, no morate znati razlikovati haos u kojem se je sve teže snaći i spontanog razmještanja stvari koje pridonosi osjećaju udobnosti.

6. Nadražite čula

Kako biste upotpunili svoj životni prostor, trebate znati da nije važno samo ono što možemo golim okom vidjeti, već i osjetiti. Dodajte teksturu prostoriji. Što su vaša čula više uključena u planiranje i organizaciju životnog prostora, time će vaš dom više odisati mirom.

7. Raznolikost i namjena prostora

Svaka prostorija trebala bi imati namjenu, bilo da je riječ o radnom prostoru, sobi gdje se opuštate, zoni za meditaciju ili prostoriji gdje ste marljivi i bavite se svojim hobijem. Tako ćete se lakše rasteretiti stresa i radnih obaveza kad naprimjer zatvorite vrata kućnog ureda i pređete u kuhinju koja odiše porodičnom atmosferom.

8. Ne trčite za savršenstvom

Ako se previše fokusirate na uređivanje svog doma, gubi se taj poseban osjećaj topline i pripadnosti. Primijenite japansku filozofiju “Wabi-sabi”, što označava “savršenu nesavršenost” radi postizanja ravnoteže između doma koji je previše uređen i doma koji je zapušten. Organski postignuto nesavršenstvo u besprijekornom okruženju daje jedinstven dojam sklada i opuštenosti.

9. Naglasite prostranost

Prenatrpan prostor ne može vas umiriti jer skučenost budi strah od zatvorenog prostora. Rješenje su široka prozorska okna i prostranost, kako u arhitektonskom smislu, tako i u pogledu rasporeda namještaja.

10. Uređujte svoj dom kao što reditelj režira film

Iako je sasvim u redu da tragate za nadahnućem na Instagramu i Pinterestu, nemojte gledati na izgled svog životnog prostora kao na jedan nepomičan kadar zaleđen u vremenu. Uređenje svog doma radije doživljavajte kao film, neprestano u pokretu. Filmovi su namijenjeni da probude određene osjećaje. Svaka boja, zvuk i kadar asociraju vas na neki osjećaj, čime se više unosite u priču tog filma kako biste saznali gdje će vas sljedeća priča odvesti. Na isti način pronađite inspiraciju pri uređenju svog doma.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content