10 najpovoljnijih evropskih gradova za odmor

Ako se ubrajate među one koji redovno razmišljaju o tome na koju će sljedeću destinaciju putovati, pa čak i u situacijama kada to nije u savršenom skladu sa stanjem na bankovnom računu, ovaj bi vas članak mogao zanimati!

Sva istraživanja pokazuju kako ljudi posljednjih godina putuju više nego ikad prije, a broja putnika konstantno se povećava. Razlozi su višestruki, ali jedan od glavnih je i taj što putovanja više nisu skupa kao nekad.

Britanski Post Office svake godine objavi City Costs Barometar, koji za cilj ima uporediti troškove boravka u 48 različitih evropskih gradova. Upoređuju se cijene 12 osnovnih stvari koje kupujemo tokom odmora, poput pića, večere za dvoje, prijevoza i smještaja koji uključuje dva noćenja za dvije osobe u hotelu s bar 3 zvjezdice. Kao najpovoljniji grad ove godine se nametnula prijestolnica Litve, i to zato što će vas sve navedeno koštati oko 350 KM. Na drugom se mjestu našao Beograd, a na trećem poljska Varšava. S druge strane, kao evropski grad u kojem će vas osnovne stavke koštati najviše se istaknuo Reykjavik, u kojem ćete za kratki izlet trebati ostaviti barem 1000 KM. Island, dakle, može pričekati neka bolja vremena, a do tada pogledajte top 10 evropskih gradova iz kojih se nećete vratiti s minusom na računu.

1. Vilnius, Litva

2. Beograd, Srbija

3. Varšava, Poljska

4. Istanbul, Turska

5. Bukurešt, Rumunija

6. Porto, Portugal

7. Riga, Latvija

8. Bratislava, Slovačka

9. Moskva, Rusija

10. Prag, Češka

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content