10 razloga zašto posjetiti Foču

Zašto Foča? Zbog idealnog odmora u netaknutoj prirodi, zbog neponovljivog osjećaja avanture i adrenalina, zbog raznovrsne ponude domaće kuhinje i gostoprimstva domaćina, zbog manifestacija koje imaju različite ciljeve i doživljaje, zbog atrakcija, zbog 17 rijeka i rječica.

Panorama Foče noću; Foto: TO Foča
  1. Nacionalni park „Sutjeska“

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini i zbog svojih prirodnih vrijednosti, ljepota i očuvanosti 2000. godine uvršten je u II kategoriju IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). Park obuhvata široko planinsko područje Bosne i Hercegovine i graniči sa Crnom Gorom, oivičen je rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, a nadvijaju ga planinski masivi Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore. U okviru Parka nalazi se sedam glečerskih jezera koje se zbog svoje izuzetne ljepote često nazivaju  „gorske oči“: Orlovačko (1.500mnv), Štirinsko (1.677mnv), Kotlaničko (1.514mnv), Donje Bare (1.500mnv), Gornje Bare (1.550mnv), Crno jezero (1.450mnv) i Bijelo jezero (1.417).

Nacionalni park Sutjeska; Foto: TO Foča
  1. Pješčane piramide

Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen nastao je dugim nizom godina, erozijom tla i pod utjecajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova. Ono što je zanimljivo jeste da proces erozije traje i danas tako da pješčane piramide ne nestaju, nego rastu. Oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), Dolomitima (Italija) ili na piramide u Đavoljoj Varoši (Srbija).

Pješčane piramide u Miljevini kod Foče; Foto: TO Foča
  1. Sat kula

Simbol grada Sat kula koja dominira u panorami Foče kao da vam poručuje ,,Vrijeme je za Foču’’. Najstarije kazivanje o postojanju sata u Bosni i Hercegovini vezano je za naš grad. Sagrađena je 1758. godine, kao zadužbina Mehmed paše Kukavice. Satni mehanizam je poklon Dubrovačke republike. Sat kula sagrađena je od kamena u obliku četvrtaste prizme, visoka je 20 metara i pokrivena šatorskim krovom. Kad dođete do Sat kule, ne propustite posjetiti ni Muzej stare Hercegovine!

Sat kula; Foto: TO Foča
  1. Rafting

Na talasima Tare, jedne od najljepših rijeka u Evropi , kanjonom dugim 80 km, dubinom od 1.300 m, poslije kanjona Kolorado, drugim u svijetu, ljubitelji avanturizma doživjet će rafting za nezaborav. Njena voda izuzetno je čista i predstavlja najveći evropski prirodni rezervat pitke vode, zbog  čega je nazivaju ,,suza Evrope’’. Najatraktivnija za rafting je dionica od Brštanovice do Šćepan Polja, duga 15-tak km. Za svoje goste vlasnici rafting kampova organizuju spust prepun adrenalina, tokom kojeg uživaju u nestvarno lijepim okolnim pejzažima i jedinstvenoj prirodi najdubljeg kanjona na starom kontinentu.

Foto: TO Foča
  1. Hram Svetog Save i Aladža džamija (bogatstvo različitosti) 

Na desnoj obali rijeke Ćehotine, u samom srcu grada ispunjenim zelenilom, nalaze se dvije najljepše vjerske građevine u Foči. Impozantni hram Svetog Save jedna je od najvećih crkvenih građevina Srpske pravoslavne crkve u RS-u, a u njegovoj blizini nalazi se i jedna je od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini – Aladža džamija. Ovaj dragulj graditeljstva nastao je rukom Hasana Nezira prije skoro 500 godina i važi za remek-djelo islamske arhitekture.

  1. Perućica

Najvrijedniji biser u nizu prirodnog blaga NPS-a je strogo zaštićen rezervat Perućica, jedna od rijetkih sačuvanih prašuma Evrope. U samom srcu Prašume nalazi se vodopad Skakavac, visok preko 75 m. Nalazi se na tentativnoj listi UNESCO-a.

Perućica; Foto: TO Foča
  1. Maglić

Maglić je planina sa najvišim vrhom u BiH (2386 mnv). Omeđena je rijekom Sutjeskom na zapadu i planinom Volujak na jugozapadu. Maglić je izgrađen od permskih stijena, mezozojskog vapnenca, dijabaza i malafira, a vidljivi su i lednički tragovi.

Katuni na Prijevoru, Maglić; Foto: TO Foča
  1. Dolina heroja

Dolina heroja je naziv memorijalnog kompleksa koji se nalazi na Tjentištu, u nacionalnom parku „Sutjeska“. Ovaj kompleks posvećen je bici na Sutjesci, koja se odigrala od 15. maja do 16. juna 1943. godine, a svečano je otvoren 1974. godine. Poštovaoci NOB-a mogu obići impozantni spomenik ove čuvene bitke, djelo Miodraga Živkovića, zatim Muzej, ali i Spomen kuću Bitke na Sutjesci koja predstavlja remek djelo arhitekture autora Ranka Radovića u kojoj se nalazi i 13 fresaka Krsta Hegedušića.

Spomenik Bitke na Sutjesci; Foto: TO Foča
  1. Kulturne manifestacije

U Foči se tokom godine održavaju i zanimljive manifestacije. Ukoliko u junu dođete u Foču možete prisustvovati obilježavanju Bitke na Sutjesci, ili se na Vidovdan uspeti na Maglić. Kruna svih događaja tokom ljeta je nadaleko popularni OK fest koji se u julu održavana Tjentištu. Tokom ljeta u Foči možete gledati i fudbalski turnir „Football friends“, auto-moto reli utrku, Drinsku avanturu, gastro fest, prisustvovati Danima borovnice itd.

OK Fest; Foto: TO Foča
  1. Gastro ponuda

U Foči su ponosni i na bogatu gastro ponudu. Fočanski restorani nude specijalitete tog kraja. Plemenita riječna riba, jela ispod sača, janjeće pečenje, drinski splav, najpoznatiji su gastro užici. Na meniju restorana su i domaći sirevi i pića. Poznati su i po drugim darovima iz prirode među kojima prednjači borovnica i različite vrste čajeva. Sve nabrojano u gastro ponudi turisti u Foči mogu probati tokom manifestacije Gastro fest koja se u mjesecu julu održava duže od jednu deceniju.

Foto: TO Foča

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content