10 razloga zašto posjetiti Tuzlu

Slana jezera, brojni trgovi i parkovi, bogata historija, ukusna hrana i nesvakidašnje gostoprimstvo, čine Tuzlu atraktivnom turističkom destinacijom.

Foto: Furaj.ba

#1 Grad s bogatom historijom

Za sve ljubitelje historije, posjeta Gradu na zrnu soli, kako Tuzlu još zovu, odličan je izbor! Ležište soli odredilo je sudbinu ovog grada koji se ugnjezdio na pitomim planinskim obroncima Majevice. U početku je to bilo sojeničko naselje iz neolita (mlađeg kamenog doba), a kroz prahistorijske i historijske periode ovdje se odvijao život, tako da je Tuzla jedno od najstarijih naselja u Evropi s kontinuitetom življenja.

Danas je ovo grad u kojem će vas dočekati ljupki domaćini s gostoprimstvom na kakvo još niste naišli, a grad će vas oduševiti brojnim turističkim atrakcijama, te bogatim kulturnim znamenitostima i zabavnim sadržajima.

#2 Panonska jezera

Foto: Furaj.ba

Slana oaza i jedinstveno mjesto za kupanje i relaksaciju tokom vrelih ljetnih dana, kojim se u cijeloj Evropi može pohvaliti samo Tuzla. Spoj prirodnog resursa, ljudske ideje i ruke, stvorio je kompleks slanih jezera čija voda sadrži minerale, te će tako na vaše tijelo imati ljekovito dejstvo. U sklopu kompleksa, koji je u proteklih 16 godina posjetilo je više od 4  miliona turista, možete posjetiti i Arheološki park- neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej. 

Zbog izgradnje Panonskih jezera Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (2012. UNWTO ULYSSES AWARD) za projekat Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli, koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

#3 Sport i rekreacija u Slanoj banji

Foto: Furaj.ba

Kompleks Panonskih jezera se nastavlja na sportsko-rekreacioni kompleks Slana banja, koji je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u BiH. Pored staza za šetnju i trčanje, obuhvata i kompleks teniskih terena, igralište za mali nogomet i košarku, te spomen obilježja herojima i žrtvama Drugog svjetskog rata, braniteljima iz rata 1992.-1995., te civilnim žrtvama rata, odnosno tuzlanskoj mladosti koja je stradala na Kapiji 25. maja 1995.godine. U sastavu Slane banje nalazi se i Kuća Plamena mira, namijenjena aktivnostima mladih i njihovim kreativnim inicijativama i idejama.

#4 Atraktivni gradski trgovi

Ako se uputite u večernju šetnju Tuzlom, pažnju će vam privući omladina skupljena na Trgu Slobode, najvećem trgu u BiH, koja se uz muziku iz obližnjih kafića druži do jutarnjih sati. Trg Slobode je mjesto na kojem se nalaze kulturno-historijski spomenici iz gotovo svih razdoblja historije. Uz kafu, ukusne slastice i šum fontane ovdje ćete maksimalno uživati.

Turistička ponuda grada obogaćena je i Solnim trgom, Centralno mjesto na Solnom trgu je fontana, poklon grada Ravene, izgrađena u obliku stilizirane neolitske posude za iskuhavanje soli. Oko ovih trgova se nižu desetine uskih, granitom popločanih uličica, uvijek punih života i mladosti.

#5 Kapija, simbol grada

Furaj.ba

Trg Kapija predstavlja jedan od značajnijih simbola Tuzle. Na području Kapije 25. maja 1995. dogodio se stravičan masakr, gdje je od posljedica granatiranja poginula 71 osoba, a ranjeno više od 150. U znak sjećanja na žrtve masakra, na Kapiji se nalazi spomen ploča sa stihovima Maka Dizdara Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo, ovdje se ne živi samo da bi se umrlo, ovdje se i umire da bi se živjelo.

#6 Gurmanski raj

Kada je hrana u pitanju, jedno je sigurno – Tuzla je pravi gurmanski raj! Ponuda hrane u Tuzli je raznolika i zadovoljava sve ukuse. Na svakom ćošku dočekat će vas restorani i ugostiteljski objekti iz kojih se šire mirisi tradicionalnih bosanskih jela kojima nećete odoljeti! Grad je ovo koji misli na sve, tako će i vegani i vegetarijanci iz Tuzle otići siti i zadovoljni.  

#7 Vjerski objekti

Svima koji vole obilaziti vjerske objekte, Tuzla ima mnogo za ponuditi. Od spomenika islamske tradicije, u Tuzli se nalazi nekoliko starih, veoma lijepih džamija, kao što su Poljska (Turalibegova), zatim Šarena, Čaršijska, Jalska, Džindijska, Mejdanska i Brđanska džamija. Možete obići i Franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a u blizini je i Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz 1874. godine. U Srednjoj Lipnici se nalazi Kapela Gospe Lipničke iz 17. stoljeća, u kojoj se nalazi slika Blažene Djevice Marije, kojoj narod ovog kraja pripisuje čudotvorne moći.

#8 Nezaobilazni muzeji

Foto: Furaj.ba

Poželite li nakratko uploviti u prošlost i na trenutak osjetiti kako se nekada živjelo ili otkriti nešto više o kulturnim vrijednostima i tradiciji naroda koji žive u Tuzli i ostalom području sjeveroistočne Bosne, preporučujemo vam da posjetite Muzej istočne Bosne Tuzle. Također, preporuka je da posjetite i Muzej soli koji se nalazi u krugu kompanije Solana Tuzla. Vrijedni obilaska su i Međunarodna galerija portreta Tuzla, Međunarodni atelje Ismet Mujezinović, kao i Dom književnosti.

#9 Značajni spomenici

Ako se pitate pored kojih značajnih spomenika bi mogli napraviti fotografije za dugo sjećanje na Tuzlu, predlažemo da se uputite ka Gradskom parku, u kojem centralno mjesto zauzima spomenik prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Osim toga, na tuzlanskom Korzu svakako trebate pozirati pored spomenika posvećenih tuzlanskim velikanima, Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću.

#10 Vožnja turističkim vozićem

Kako biste najlakše obišli Tuzlu i atrakcije spomenute u tekstu, predlažemo vam vožnju turističkim vozićem, koji se sastoji od lokomotive i dva priključna vozila kapaciteta do 36 sjedećih mjesta. Tokom trajanja vožnje bit ćete upoznati sa znamenitostima grada kroz historijski opis svih bitnih detalja.

Sponzor članka: Turistička zajednica grada Tuzla

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content