10 razloga zašto posjetiti Zenicu

Baš kao zjenica njenog oka, kao da je po tome dobila ime, u centru naše prelijepe domovine, u kotlini rijeke Bosne smjestio se grad od čelika – šest stotina godina stara Zenica.

Panorama Zenice

Autorica: Semra Hodžić

Šest stoljeća postojanja

Zenica se prvi put spominje u dokumentima Dubrovačke republike, u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV iz 20. marta 1436. godine, koji se danas slavi kao Dan Grada. Iako se prvi put spominje u 15. stoljeću, područje Zenice bilo je naseljeno još u doba neolita, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Kroz historiju grad je zapisan imenima Bistua Nuova, Bilino polje, Brod, Zenica, Bzenica. Svake godine na Dan grada turistički i planinarski vodič Afan Abazović organizira „Zeničku turu“ besplatno upoznajući turiste i Zeničane s najvećim atrakcijama grada. 

  1. Čelični grad

Već više od stotinu godina simbol grada je nadaleko čuvena Željezara koja je izgradila i othranila grad. Željezara je izgrađena na jesen 1892. godine za vrijeme Austro-Ugarske zbog željezničke pruge koja prolazi kroz Zenicu kao i zbog značajnih količina uglja kojima je bogat ovaj kraj. Nakon Drugog svjetskog rata proizvodnja u Željezari je procvjetala, Zenica se gradila u duhu socijalizma čiji pečat na arhitekturi grada je danas njena najprepoznatljivija razglednica. Iako se mnogo toga promijenilo, Zeničani i danas njeguju solidarni radnički duh i osjećaj za ljepotu, tradiciju, humor i vedrinu.

  1. Zaboravljeni Jerusalem

Za Zenicu možete čuti da je zovu i „zaboravljeni Jerusalem“, jer ima bogomolje četiri najveće religije koje već nekoliko stotina godina svjedoče multikulturalnosti i historiji grada na obalama rijeke Bosne. Tako kroz srce grada pješke možete obići Sultan-Ahmedovu Čaršijsku džamiju, pravoslavnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, katoličku crkvu sv. Ilije Proroka i jevrejsku Sinagogu.

Crkva svetog Ilije Proroka; Foto: Afan Abazović
  1. Vrata Bosne

Stoljetnu kapiju Zenice – srednjovjekovne bedeme i tvrđavu starog grada Vranduka nazivaju još i „vratima Bosne“. Grad izgrađen na strmoj stijeni iznad klisure rijeke Bosne je izvorno bio namjenjen za čuvanje velikana, prvo banova pa poslije i kraljeva. Jedina je neosvojena tvrđava za vrijeme krvavog pohoda na Bosnu austrougarskog vojskovođe Eugena Savojskog. Na Vranduku danas možete uživati u ostacima srednjovjekovnog bosanskog ambijenta i osmanskog perioda koji su obrađeni i prikazani kroz dvije muzejske postavke, posjetiti džamiju sultana Fatiha i probati čuvenu potkrižu kod poznatih vrandučkih domaćica.

Put prema tvrđavi Vranduk; Foto: Furaj.ba
  1. Smetovi

Kada Zeničani žele pobjeći na čist zrak, najčešće odlaze na Smetove koji se nalaze u neposrednoj blizini grada, na 1.024 metra nadmorske visine i s prelijepim pogledom. Turistički centar Smetovi je uređeno izletište na kojem se često organiziraju škole skijanja, paraglajdinga, jahanja i brdskog biciklizma. Prilikom posjete Smetovima ne smijete propustiti posjetiti mini farmu Zeničanina Amera Beganovića s 400 životinja. Paunovi, fazani, guske, konji, poniji, jarići, kokoške, zečevi i druge životinje oduševit će i vas i vaše mališane.

Foto: Afan Abazović
  1. Kraljevska staza na planini Tvrtkovac

Ljubitelji prirode i planinarenja najradije pohode planinu Tvrtkovac koja se nalazi na 1.305 m/nv i do koje se može doći iz više različitih smjerova. Planinari uživaju hoditi kraljevskim stazama, jer im je poznato da je Tvrtkovac u srednjovjekovnoj Bosni bio važno strateško uporište za vrijeme vladavine bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, po kojem je planina navodno dobila i ime. Na Tvrtkovcu se nalazi i eko park Postojan u sklopu kojeg danas posjetioci besplatno mogu koristiti šadrvane, klupe i stolove, javne česme, stadion za mali nogomet…

Foto: Afan Abazović
  1. Izletište Bistričak

Nekada najomiljenije izletište Zeničana i drugih posjetilaca bilo je izletište Bistričak, 25 kilometara udaljeno od Zenice, gdje se odlazilo s porodicama kako bi se uživalo u prekrasnom prirodnom ambijentu uz cvrkut ptica, žubor rijeke, šumu i šetnju… Na Bistričaku je uređen prostor za odmor i rekreaciju, a do njega se dolazi magistralnim putem u pravcu Doboja do naselja Nemila (20 km) i lokalnim putem uz Bistrički potok (5 km).

  1. Kamberovića polje

U srcu grada nalazi se oaza zelenila i prirode, jedan od simbola grada i omiljeno šetalište Zeničana – Kamberovića Polje. Osim prekrasnog šetališta, na Kamberovića polju se nalaze i brojni sportski tereni poput atletskog stadiona, terena za tenis, odbojku, košarku i fudbal. U blizini je i moderni šoping centar, kao i stadion Bilino polje, nekadašnjeg fudbalskog giganta FK Čelik kojeg je koristila i bh. fudbalska reprezentacija.

Foto: Afan Abazović
  1. Historijski spomenici

Iako se grad razvijao tek za vrijeme industrijalizacije, u Zenici i njenoj okolini se može vidjeti mnoštvo značajnih historijskih spomenika poput rimskih grobova u Janjićima, hiže dide bosanskih krstjana sa stećcima u Puhovcu i Pojskama, ali i brojnih drugih znamenitosti koje se nalaze u gradu. Srce grada je stara zenička čaršija, nekadašnje trgovinsko središte, a danas ulica u kojoj su smještene brojne prodavnice i kafići.

  1. Najstarija slastičarna u gradu

U srcu stare čaršije obavezno morate probati tradicionalno zimsko piće – salep koji se proizvodi u jednoj od najstarijih slastičarni u Zenici  „Jabuka“ s tradicijom dugom stotinu godina. Kod poznate Zeničanke Mime možete probati još i tradicionalne bosanske kolače, bozu i tahan halvu.

Foto: Afan Abazović

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content