10 razloga zašto prestati pušiti, a nije zbog trovanja pluća

Jeste li i vi odlučili prestati pušiti u novoj godini? Super! Evo vam još nekih dodatnih razloga…

Foto: Pixabay – geralt

Nije tajna da pušenje podiže rizik od niza zdravstvenih problema – raka, bolesti pluća te da vodi u preranu smrt. No osim smanjivanja rizika, evo još nekih razloga zašto je prestanak pušenja dobar potez – za vas i sve oko vas.

1. Bit ćete manje anksiozni. Iako pušači vjeruju da će “ispaliti na živce” ako dulje vremena ne zapale, britansko istraživanje otkrilo je da prestanak pušenja može smanjiti dugoročnu anksioznost, no ne i kod onih koji su prestali pa opet počeli. Studija od prije dvije godine otkrila je da su ljudi nakon odvikavanja smanjili stres u samo godinu dana od kad su prestali pušiti, odnosno kad su hospitalizirani zbog srčanih oboljenja.

2. Usta će vam biti zahvalna. Prestanete li pušiti automatski je manje rizika za dentalne probleme kao što su kamenac i bolesti desni ali i opasnijih stanja poput raka. U usporedbi s bivšim pušačima, pušači su imali 1,5 puta veći rizik od razvoja najmanje tri bolesti u ustima.

3. Seksualni život će vam biti bolji. Pušenje se povezuje s manjom seksualnom željom i kod žena i od muškaraca. Nikotin može utjecati čak i na želju pasivnih pušača. Još je jedno istraživanje pokazalo da se penis u erekciji kod muškaraca koji su prestali pušiti – povećava.

4. Sačuvat ćete kožu. Ako želite da vam koža bude glatka, ostavite se cigareta. One, osim što mogu promijeniti boju kože, izazivaju nepoželjne bore oko ustiju. Stručnjaci smatraju da će samo mjesec i pol nakon prestanka vaša koža izgledati mnogo svježije.

5. Imat ćete gušću kosu. Volite i svoju kosu možda je krajnje vrijeme da ostavite cigarete. Znanstvenici povezuju pušenje s muškim ćelavljenjem. Okorjeli pušači (oni koji puše više od kutije dnevno) imaju, naravno, veći rizik od ćelavosti.

6. Raspoloženje će vam se popraviti. Da, nije laž. Istraživanje je pokazlo da će vas prestanak učiniti sretnijom osobom. Ispitanici koji su se u jednom trenutku vratili na staru naviku drastično su “zapali” u depresiju i bili su čak i tužniji nego dok su pušili u prijašnjoj fazi.

7. Proslavit ćete više rođendana. Prestanak pušenja u srednjoj dobi pomaže ljudima da žive desetljeće dulje, pokazala je ovogodišnja studija. Istraživači su također pronašli da što su žene više pušile povećale su rizik od smrti, čak i kad su pušile između jedne i devet cigareta na dan.

8. Poboljšat ćete šanse za trudnoćom. Ako pokušavate začeti najsigurnija opcija je da prestanete pušiti. Žene koje puše imaju 60 posto šanse da postanu neplodne u usporedbi s nepušačicama. Pušenje je također povezano sa spontanim pobačajima.

9. Više ćete uživati u hrani. Ne volite li hranu blagog okusa, nemojte ni pušiti. Istaživanje od prije tri godine pokazalo je da pušači manje osjećaju okus hrane zbog drugačijeg podražaja okusnih bradavica na jeziku i manje povezanosti s krvnim žilicama.

10. Prehlade više neće biti tako jake. Blagi simptomi prehlade kod pušača se u trenu mogu pretvoriti u ozbiljan zdravstveni problem. Jedno je istraživanje pokazalo da su uslijed izloženosti duhanskom dimu moguće pretjerane reakcije imuno sustava, što dovodi do zaključka da se pušači neučinkovito bore protiv virusa ne zato što im je smanjen imunitet već zbog pretjeranih reakcija organizma, stoji na Huffingtonpost.

Izvor: vecernji.hr

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content