10 savjeta da vam dom zablista kao iz kataloga

Ukoliko ste se već spremili za radnu akciju, donosimo vam najbolje savjete pomoću kojih će vaš dom zablistati kao iz kataloga:

Ilustracija: Pixabay

1. Očistite gornje police i ladice

Iako mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica, jednom godišnje biste im trebali posvetiti vrijeme za čišćenje i prebiranje predmeta kojih se želite riješiti. Očistite paučinu sa zidova i stropova, također!

2. Roletne i zavjese

Vjerovatno se ni ne sjećate kada ste posljednji put počistili svoje roletne od prašine i prljavštine, stoga je ovo pravi trenutak da im se posvetite.

3. Novo ruho za stari tepih

Pomaknite namještaj i usisajte pod ispod njega! Tepih temeljito očistite sami ili ga odnesite na pranje u neki tepih-centar. Možda vam djeluje nepotrebno, ali ovakav tretman vašem tepihu potreban je jednom godišnje.

4. Istjerajte grinje iz svog kreveta

Prekrivači, madraci i jastuci svakodnevno skupljaju prašinu, znoj i slinu, što može izazvati nepoželjne situacije dok spavamo. Stoga bar jednom godišnje treba temeljno počistiti krevet od grinja i ostalih grozota koje vrebaju u vašem ležaju.

5. Zaboravljeni predmeti u fotelji i kauču

Kada već čistite krevete, iznenadit ćete se kad vidite šta se sve zavuklo ispod njega. Ukoliko ste u mogućnosti, ne bi bilo loše ni odraditi dubinsko čišćenje namještaja, jer je bolje održavati ih nego kupovati nove.

6. Pranje prozora

Pranje prozora za sunčanog proljetnog dana prava je dobitna kombinacija: malo svježeg zraka ulazi u kuću, vi malo vježbate, a rezultat su prozori koji se cakle. Očistite i prozorske okvire te utore u kojima se zna skupiti dosta prljavštine!

7. Prašnjave police za knjige

I ovaj kutak u kući najčešće je zapostavljen prilikom čišćenja, no potrebno je rasteretiti policu i predmete koji stoje ispred knjige, očistiti i vratiti sve na svoje mjesto, ili predmetima naći neko novo. U svakom slučaju, obradovat ćete se šta sve imate, a da ste zaboravili, a pritom ćete osvježiti taj kutak.

8. Neugodno iznenađenje iza kuhinjskih elemenata

Naizgled vam se čini da vam kuhinja blista, ali ukoliko biste pomaknuli frižider ili šporet iznenadili biste kad vidite šta se sve pored pregršt prašine i komadića hrane može tamo pronaći. Kad ste već izvukli kuhinjske elemente, odvojite još malo vremena da očistite zavojnice kondenzatora od prašine, kako bi frižider radio učinkovitije i trošio manje energije.

9. Temeljito unutrašnje pranje kućanskih aparata

Proljetno čišćenje odlična je prilika da iznutra počistite svoje kućanske aparate, u prvom redu frižider, šporet i mašinu za suđe. Pripazite na hranu koju ste izvadili iz frižidera ili zamrzivača! Ukoliko ima neugodnih mirisa, najbolje će vam pomoći voda u koju ste dodali sirće. I u praznu mašin za suđe dodajte šoljicu sirćeta i uključite je praznu kako biste je temeljito očistili od tvrdokornog kamenca.

10. Ne zaboravite na ostavu

Barem jednom godišnje pregledajte rok trajanja svih namirnica koje se nalaze u vašoj ostavi. Izbacite sa polica sva ona pakiranja kojima je istekao datum i prebrišite police. Idući put naprijed na police stavljate hranu s kraćim rokom trajanja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content