10 savjeta za putovanje s vašim kućnim ljubimcem

Za neke vlasnike kućnih ljubimaca putovanje nije zabavno ako četveronožni članovi obitelji ne mogu ići s njima. Ali, putovanje može biti jako stresno, kako za vas tako i za vaše životinje. Uz promišljenu pripremu, možete osigurati sigurno i udobno putovanje za sve.

Foto: pixabay.com

Planirate putovanje? Putovanje s kućnim ljubimcem uključuje više od jednostavnog utovara životinje na stražnje sjedalo i vožnje automobilom – osobito ako ćete se voziti na velike udaljenosti ili planirate biti odsutni dulje vrijeme. World Cat Finder donosi 10 savjeta će vam pomoći da se pripremite za sigurno i bezbrižno putovanje automobilom:

1. Putni kavez

Čuvajte svoje ljubimce na sigurnom u dobro prozračenom kavezu ili nosiljci. Dostupni su različiti modeli od žica, tvrde plastike ili mekih strana. Što god odabrali, provjerite je li putni boks dovoljno velik da vaš ljubimac može stajati, sjediti, ležati i okretati se.

P.S. pametno je naviknuti svog ljubimca na kavez/nosiljku u udobnosti svog doma prije putovanja.

2. Navikavanje

Pripremite svog ljubimca za dugo putovanje tako što ćete ga prvo odvesti u niz kratkih vožnji, postupno produžujući vrijeme provedeno u automobilu. I uvijek pričvrstite kavez kako ne bi klizio ili se pomaknuo u slučaju brzog zaustavljanja.

3. Obroci

Raspored putovanja i hranjenja vašeg ljubimca trebao bi započeti laganim obrokom tri do četiri sata prije polaska. Nemojte hraniti svog krznenog prijatelja u vozilu u pokretu – čak i ako je vožnja duga.

4. Ne ostavljajte ih u autu

Nikada ne ostavljajte svog psa ili mačku same u parkiranom vozilu. U vrućem danu, čak i s otvorenim prozorima može doći do toplinskog udara. Po hladnom vremenu, automobil može djelovati kao hladnjak, zadržavajući hladnoću i uzrokujući pothlađivanje životinje.

Foto: pixabay.com

5. Putna torba ljubimca

Što se nalazi u putnoj torbi vašeg ljubimca? Uz dokumente, hranu, zdjelu, povodac, plastične vrećice, potrepštine za njegu, lijekove i pribor za prvu pomoć za kućne ljubimce, spakirajte omiljenu igračku ili jastuk kako biste svom ljubimcu pružili osjećaj i miris poznatoga.

6. Identifikacija

Pobrinite se da vaš ljubimac ima mikročip za identifikaciju i da nosi ogrlicu na kojoj piše vaša kućna adresa, kao i privremenu putnu oznaku s vašim mobitelom, odredišnim telefonskim brojem i svim drugim relevantnim kontakt podacima.

7. Ponašanje tijekom vožnje

Ne dopustite svom ljubimcu da se vozi s glavom izvan prozora. Mogao bi se ozlijediti letećim predmetima. Držite ga na stražnjem sjedalu u njegovom kavezu ili s pojasom pričvršćenim na kopču sjedala.

8. Put van granica

Putujete preko državnih granica? Ponesite sa sobom evidenciju o cijepljenju vašeg ljubimca protiv bjesnoće, jer neke države ne dozvoljavaju ulaz ljubimcima koji nemaju ovu potvrdu. Iako to općenito nije problem, uvijek je pametno imati sve potrebne dokumente i potvrde od kućnog ljubimca.

9. Voda i hrana

Kada je u pitanju voda, odlučite se za flaširanu vodu ili vodu iz slavine pohranjenu u plastičnim bocama. Konzumacija vode iz nepoznatih područja moglo bi uzrokovati probavne smetnje za vašeg ljubimca. Također, vaše odredište možda nema dućane koji drže hranu koju vaš ljubimac jede, stoga je najsigurnije ponijeti na put dovoljnu količinu hrane za cijelo vrijeme trajanja putovanja.

10. Održavanje automobila

Ako često putujete sa svojim ljubimcem, možda ćete htjeti investirati u gumirane podne obloge i vodootporne presvlake za sjedala, dostupne kod svih prodavača auto proizvoda.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content