Top 10 stvari koje morate uraditi na Baliju

Indonezijski otok poznat po šumovitim vulkanskim planinama, velikim rižinim poljima, prostranim plažama, moru koje posebno privlači surfere, te koralnim grebenima, jedna je od najposjećenijih turističkih destinacija svijeta. Stoga ne čudi zašto se ovdje svakog mjeseca nađe barem pola miliona ljudi koji ga žele iskusiti. Odlučite li i vi biti njegovim gostom, ovo je 10 stvari koje ne biste trebali propustiti.

FOTO: Furaj.ba

1. Svaka plaža na Baliju može biti omiljena destinacija. Ne propustite javne plaže: Kuta plažu, najpoznatiju na Baliju, te Pandawa plažu, skrivenu iza velikih rezbarenih krečnjačkih stijena sa širokim pogledom na Indijski okean. Među najljepšim plažama je Karma, mjesto za usavršavanje umjetnosti odmaranja i kušanja morskih blagodati.

FOTO: Furaj.ba

2. Bali je poznat kao otok hiljadu hramova. Nemoguće je da ih vidite sve, ali za doživljaj vjerskog života hindusa idealna mjesta su iznad Indijskog okeana podignuti hram Tanah Lot, te čuveni hram Tirtha Empul, gdje se nalazi Sveto vrelo, mjesto pročišćenja, kojem možete pristupiti neovisno o tome kojoj religiji pripadate. U nekim hramovima se izvode tradicionalni plesovi. Barong igru, koja dočarava vječnu borbu između dobrih i zlih duhova, pogledajte u hramu Batubulan, a ples Kecak u hramu Luhur Uluwatu.

FOTO: Furaj.ba

3. Prošetajte Legian ulicom, koja se smatra srcem Balija, a upravo u njoj se nalazi obilje dućana gdje možete obaviti dobar šoping.

FOTO: Furaj.ba

4. Želite li na jednom mjestu kupiti različite stvari i po jeftinijim cijenama, obavezno pronađite šoping centar Krisna.

FOTO: Furaj.ba

5. Kući se ne vraćajte bez prekrasnih šalova rađenih batik tehnikom ručnog oslikavanja tekstila, svile, pamuka ili maski, koje ćete pronaći na tradicionalnim marketima, ili na trgovačkim štandovima blizu hramova.

FOTO: Furaj.ba

6. Ako ste odvažni, probajte skupu kafu Luwak, koja se spravlja na netipičan način. Životinjica Luwak voli da jede kafu u zrnu ali je ne može probaviti. Poslije pražnjenja životinje, kafa ide na dalju obradu prije nego što se može konzumirati.

FOTO: Furaj.ba

7. U Parku kornjača na Otoku kornjača na koji brzo stižete brodićem, možete vidjeti velike kornjače koje se izdvojene kako bi se njihova vrsta zaštitila.

FOTO: Furaj.ba

8. Restorani ribljih specijaliteta na plaži posebna su večernja atrakcija. Uz ukusna jela, cipelicama u pijesku, uživo muziku vrsnih muzičara doživjet ćete ugođaj vrijedan prepričavanja.

FOTO: Furaj.ba

9. Noćni život na Baliju je raznolik. Svake noći turisti i lokalci izlaze u klubove, barove, restorane, kafiće na plaži. Posebno se čini živom Legian ulica, gdje pored vas u automobilima prolaze zabave željni gosti slušajući glasnu muziku.

FOTO: Furaj.ba

10. Kako biste kompletirali odmor na Baliju, nemojte propustiti priliku da probate pohovanu bananu, egzotično voće poput ukusnog zmajevog i zmijskog voća, te da popijete svježe pripremljeni kokosov napitak serviran u kokosovom orahu.

Zahvaljujući pozivu Ambasade Republike Indonezije u BiH, ekipa magazina Furaj.ba boravila je u Indoneziji deset dana, posjećujući čuveni Bali, modernu prijestolnicu Džakartu, po ribolovu poznati Labuan Bajo, prostrano Flores more, te Rinca otok gdje se nalazi Nacionalni park “Komodo”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content