10 turistički najposjećenijih zemalja svijeta

Definicija turizma glasi: “Turizam je putovanje koje se obavlja radi rekreacije, uživanja ili posla”, a turista: “Turisti su ljudi koji putuju i ostaju u zemljama koje nisu njihove matične države, ne više od godinu dana, radi odmora, uživanja, poslovnih i drugih razloga”.new-york

Prema podacima Svjetske turističke organizacije pri Ujedninjenim nacijama (UNWTO), turistički najposjećenije zemlje na svijetu u 2011. godini bile su:

1) Fancuska: 76,8 miliona turista

2) Sjedinjene američke države: 59,7 miliona

3) Kina: 55,7 miliona

4) Španija: 52,7 miliona

5) Italija: 43,6 miliona

6) Velika Britanija: 28,1 milion

7) Turska: 27 miliona

8) Njemačka: 26,9 miliona

9) Malezija: 24,6 miliona

10) Meksiko: 22,4 miliona

Iznenađeni? Ili ste ovakav poredak očekivali? Da počnemo ispočetka…

 Prije svega, treba reći da je lista prvih osam turistički najposjećenijih zemalja svijeta maltene nepromijenjena već prethodnih desetak godina. Ponekad se mjesta malo izmjene pa na primjer, Španija preskoči Kinu, ali je spisak manje ili više istovjetan. Najveći pomak napravila je prvo Turska koja se sa dvadeset i nekog mjesta na listi, u prethodnih desetak godina popela na peto, a onda se zadržala na sedmom mestu, a naročito Kina, koja je bukvalno ni od kuda dospjela skoro do samog vrha i već par godina unazad suvereno drži poziciju u prvih pet.

  Za mnoge, možda najveće iznenađenje predstavlja Malezija. Novog azijskog džina najbolje je opisao moj prijatelj i poznavalac regiona, riječima: “Posljednjih dvadesetak godina, Malezija se neizmjerno trudi da u mnogo čemu postane Amerika jugoistočne Azije”. I zaista, njena multi-kulturalnost, masovna izgradnja, svojevrstan simbol moći – kule-bliznakinje u Kuala Lumpuru, kao i značajan ekonomski prosperitet, sigurno su doprinijeli da se Malezija nađe u prvih deset najposjećenijih država svijeta.

 Meksiko… jedno od omiljenih pribježišta od uobičajene svakodnevnice mnogih građana Sjedinjenih američkih država. Iako su Amerikanci sigurno najvjerniji meksički turisti, romantične predstave desperadosa u zemlji sombrera, marijačija, naćosa i buritosa, sigurno privlače i druge, naročito evropske turiste. Osim hrane i igre, i grandiozni ostaci astečke i majanske kulture (u blizini prestolnice, i na poluostrvu Jukatan), ali i luksuzna ljetovališta kao što je Akapulko, na primjer sigurno su doprinijeli da se Meksiko nađe na devetom mestu liste.

red-telephone-box-double-decker-bus-and-big-ben-london-uk

Tradicija, istorija, ekonomija, srednjovekovni gradići i nove – stare atraktivne destinacije – posebno Berlin, uzdigle su Njemačku na sigurno, osmo mjesto na listi najposjećenijih zemalja svijeta. Osim odličnih muzeja i raznovrsnog šopinga, Njemačka je poznata i po takozvanom poslovnom turizmu, ali najviše od svega vikend turizmu u nekom od besprijekornih njemačkih gradova, Hamburgu, Minhenu, ili Nirnbergu, na primjer.

  Vikend u jednom od najvećih i kulturološki najzanimljivijih gradova svijeta – Istanbulu, ljetovanje na turskom primorju, posjeta nekom od mnogobrojnih arheoloških nalazišta ili čudesnih predijela centralne Anadolije – izbor za posjetu ovoj raznovrsnoj zemlji je prilično širok. Ipak, posjeta stranih turista iz čitavog svijeta Istanbulu, kao i  odmor (pretežno Evropljana) u nekom od turskih ljetovališta, i dalje čine okosnicu turskog turizma.

 Još jedna od najpoznatijih metropola svijeta – London, sigurno je najviše doprinijela tome da se Velika Britanija nađe na šestom mjestu najposjećenijih zemalja svijeta. Moda, biznis, neki od najkvalitetnijih svjetskih muzeja, zabava, ali i najnovija muzika, privlače mnoge turiste da posjete London. Na kraju, dodajmo spisku i jednodnevne izlete iz prijestolnice, za najčuvenije gradove-univerzitete na svijetu: Kembridž (Cambridge) i Oksford (Oxford), mondenski Brajton (Brighton) na obali, ili najturističkiji od svih – mjesto Bat (Bath) sa rimskim kupatilima i georgijanskom arhitekturom, i obilazak najvažnijih dijelova Engleske biće skoro potpun.

shutterstock_82731985

Gradovi: Venecija, Rim i Firenca…. Krivi toranj u Pizi, ili romantični Napulj sa ostrvom Kapri i magičnom Pompejom i Herkulanumom…. Renesansni gradići Sijena (Siena) ili San Điminjano (San Gimignano), vinogradi i valoviti predjeli Toskane… ili možda jedno od najvećih i najposjećenijih ostrva čitavog Mediterana – Sicilija… Svi oni, i još mnogo toga drugog i nepomenutog, čini nepresušnu turističku ponudu jedne od najljepših zemalja Evrope – Italije.

 Nekada najmoćnija država Evrope, čiji je izaslanik – Krostofer Kolumbo pronašao put do neslućenih prostora i nezapamćenog blaga, i danas bilježi ogroman broj stranih turista. Kada su u pitanju gradovi, u vrhu posjete nalaze se Barselona, Madrid i Sevilja. Osim njih, tu je i najposjećeniji pojedinačni spomenik kulture Španije – magična palata Alhambra u Granadi, a zatim i brojni festivali koje posjećuje ogroman broj stranaca (Festival trke bikova u Pamploni – San Fermin, koju je u svom romanu proslavio Ernest Hemingvej i La Tomatina – festival gađanja paradajzom, u Bunjolu, kod Valensije, da pomenem samo neke od najpoznatijih). Osim kulturne baštine i prelijepih gradova, Španija je okružena morem, a samo jedan dio njene obale – Kosta del Sol (Costa del Sol), jedna je od turistički najposjećenijih obala Evrope.

the-kuala-lumpur-city-skyline-with-both-the-petronas-twin-towers-and-kl-tower

Zbog velikog ekonomskog buma koji se dogodio u posljednjih petnaestak godina, ali i fantastičnih kulturnih znamenitosti, Kina je osim ekonomskog, naglo postala i svjetski, turistički džin. Veliki kineski zid – jedina građevina koja se vidi iz svemira, carski Zabranjeni grad u Pekingu, fantastični lučki grad Šangaj (jedan od gradova na svijetu koji ima najbrži stepen ekonomskog razvoja), ali i jedna od najčuvenijih i najpristupačnijih kuhinja svijeta, samo su neke od stvari koje su učinile Kinu jednom od tri najposjećenije zemlje svijeta. Osim navedenog, njenoj popularnosti sigurno je doprinijela i kineska decenijska zatvorenost za strance.

 Da li je potrebno išta reći o gradu koji je sinonim za riječ: metropola – Njujorku… O Kaliforniji sa Los Anđelesom, Holivudom i San Franciskom… O Majamiju i močvarama Everglejds (Everglades), ili o predivnim nacionalnim parkovima kao što su na primjer Jeloustoun (Yellowstone) i Veliki kanjon (Grand Canyon)… Za one koji vole blještavilo i kopije, tu su Las Vegas i njegove kockarice… Oni koji vole autentično, možda će izabrati putovanje Amerikom duž čuvene Rute 66 (Route 66)… Obzirom da zbog svojih ogromnih prostranstava posjeduje stvari za svačiji ukus, nije čudo što se SAD nalazi na zavidnom, drugom mjestu liste najposjećenijih zemalja svijeta.

 Grad svetlosti i grad ljubavi – Pariz! Već godinama, glavni grad Francuske slovi za najposjećeniji grad na svijetu, sa u prosjeku skoro 16 miliona stranih posjetilaca godišnje. Popeti se na Ajfelovu kulu, posjetiti katedrale Notre Dame de Paris i Sacre Coeur na Montmartre-u, sjesti u neki od romantičnih kafea na Rive Gauche, ili možda posmatrati kan-kan igračice u čuvenom Moulin Rouge-u? Izbor je zaista veliki. Tu su i jedan od tri najveća i najpoznatija muzeja na svijetu – Louvre, ali i fenomenalni muzej moderne umjetnosti – Musee d’Orsay, sa druge strane rijeke Sene… Ipak, Francuska nije samo Pariz. Njena južna – Azurna obala (Cote d’Azur) sa Provansom (Provence), gradovima Avinjonom, Nicom, Kanom i San Tropeom, svjetskom prijestolnicom parfema – Gras (Grasse), stjenovitim uvalama između Italije i Španije, takođe važi za turistički izuzetno posjećeni dio zemlje. Dodajmo tome još zimski turizam – skijanje u mondenskom Šamoniju (Chamonix), podno Mon Blana (najvišeg vrha Evrope), i vjerovatno ćete razumjeti zašto je Francuska već godinama najposjećenija država na svijetu.

Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content