100 godina parfema Chanel N°5, sinonima za eleganciju i luksuz

Prije stotinu godina dizajniran je jedan od najpopularnijih parfema na svijetu – Chanel N°5, sinonim za eleganciju i luksuz.

Ilustracija: Pinterest

Prvi je to miris kojeg je 2021. stvorila i predstavila vizionarska modna dizajnerica Gabrielle Chanel, također prva dizajnerica koja je lansirala miris pod svojim imenom u namjeri da oslobodi ženstvenost od njušnih ograničenja onako kako je koristila svoje kreacije za oslobađanje umova i uspostavljanje novog stila.

U periodu kada je živjela, mirisi na tržištu uglavnom su bili ograničeni na miris jednog cvijeta – poput đurđevka, ljubičice ili jasmina. No, Gabrielle je odlučila prekinuti tradiciju i napraviti ovaj miris kao odraz svoje neponovljive ličnosti.

Njen parfumer Ernest Beaux u formulu je uvrstio najluksuznije sastojke koje je imao na raspolaganju te je kreirao parfem mirisa intenzivnog cvjetnog buketa skrojenog od mirisa majske ruže i jasmina iz Grassea, današnje prijestolnice parfema. Dizajn boce bio je minimalistički.

Gabrielle Chanel ispred objektiva Francoisa Kollara

Tek 1937. godine Gabrielle je postala zaštitno lice vlastitog mirisa N°5. Promovirala ga je pozirajući za reklamu ispred kamere Françoisa Kollara naslonivši se na kamin u apartmanu u čuvenom pariskom hotelu Ritz, a reklama se pojavila u magazinu Harper’s Bazaar.

Kombinirajući najfinije prirodne sastojke sa sintetičkim molekulama zvanim aldehidi, Gabriellin parfumer napravio je radikalnu promjenu u svijetu parfumologije čime je započelo moderno doba parfema i promijenjen tok historije.

Tajna formula N°5 prenesena je na Henrija Roberta, Jacquesa Polgea i sada Oliviera Polgea u namjeri da zaštite legendarni miris kuće. I danas se on čuva pod posebnom pažnjom, nadgleda se sve – od izvora sirovina, žetve do metode ekstrakcije, stoga je on i dan-danas jednako izvanredan.

Marylin Monroe

Kroz stoljeća najbolju promociju davale su mu slavne žene, počevši od Marilyn Monroe i čuvene izjave da u krevet nije nosila ništa osim „nekoliko kapi Chanelovog parfema N°5″. To priznanje ušlo je u legendu. Kasnije će ga predstavljati neke od najvećih glumica svog vremena poput Ali MacGraw, Lauren Hutton, Catherine Deneuve, Carole Bouquet i Nicole Kidman koje su pozirale poznatim fotografima kao što su Richard Avedon, Patrick Demarchelier i Dominique Issermann.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

GRASSE – SVJETSKA PRIJESTOLNICA PARFEMA

FILM O DIOROVIM PARFMEMIMA VODI VAS NA PUT OKO SVIJETA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content