100 godina Republike Turske

U Republici Turskoj danas je brojnim manifestacijama, programima i aktivnostima obilježen 29. oktobar, Dan Republike i 100. godišnjica proglašenja Republike Turske.

Foto: Pixabay

Republiku Tursku je 29. oktobra 1923. godine proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Država je sagrađena na temeljima nekada slavnog Osmanskog carstva, o čijoj se historiji i dan-danas priča.

Praznik Dan pobjede se obilježava povodom sjećanja na posljednju bitku u ratu za nezavisnost, nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su na današnji dan, prije 100 godina, zabilježile veliku pobjedu u Bitci na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turske koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Prvi novembar 1922. godine naziva se dan prestanka postojanja Osmanskog carstva, kada je Velika turska narodna skupština usvojila zakon o razdvajanju Sultanata i Kalifata (tada je Sultanat ukinut). Dana 17. novembra, Mehmed VI Vahideddin, posljednji osmanski monarh, 36. po redu, napustio je Istanbul britanskim ratnim brodom, bojnim brodom Malaya.

Dana 24. jula 1923. godine potpisan je sporazum u Lozani, kojim je priznata nezavisnost Turske. Dana 29. oktobra 1923. Turska je proglašena republikom.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

Sve što smo pisali o Turskoj čitajte OVDJE!

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content