100 godina Sarajevske filharmonije

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini.

Foto: Narodno pozorište Sarajevo

O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike.

Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje na području Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojim djelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturni život grada i države.

U svojoj 100. obljetnici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

Gala koncert povodom stogodišnjice

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije u petak, 15. septembra s početkom u 19:30 sati bit će upriličen “Gala koncert” u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo

Koncert će biti upriličen uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Pred sarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, Amir Saračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Na programu će biti izvedena djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia, Puccinia, Bizeta, Donizettia, Mozarta te Rossinia.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti online: www.nps.ba

Radno vrijeme blagajne:

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30 19:30 sati. Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi