19-godišnjak najmlađa osoba koja se popela na K2

Pakistanski tinejdžer postao je najmlađa osoba koja se popela na K2, drugu najvišu planinu na svijetu.

Foto: Instagram

Shehroze Kashif (19) savladao je vrh na visini 8.611 metara jučer u 8:10 po mjesnom vremenu.

Kashif, koji je s penjanjem počeo u ranim tinejdžerskim godinama, popeo se na Broad Peak, 12. najvišu planinu na svijetu, visoku 8.047 metara, sa 17 godina. U maju je postao najmlađi Pakistanac koji se popeo na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu.

Sada ima dodatni rekord kao najmlađa osoba koja je savladala K2 i Everest.

Mladi penjači na K2

Proteklih je dana na K2 bilo nekoliko najmlađih pakistanskih penjača. Sajid Ali Sadpara, koji je 2019. postao najmlađi koji se popeo na K2, s 20 godina, dio je tamošnje ekspedicije kako bi pronašao tijelo svog oca, koji je nestao s još dvojicom penjača u februaru.

Jučer su Šerpasi, postavljajući konope za penjače oko 300 metara ispod prepreke poznate kao Bottleneck, otkrili tijela Muhameda Ali Sadpare iz Pakistana, Johna Snorrija s Islanda i Juana Pabla Mohra iz Čilea. Istog dana 30-godišnja Samina Baig rekla je da odustaje od uspona do vrha zbog opasnih uslova. Baig je postala najmlađa Pakistanka koja se popela na Mount Everest 2013. godine.

U nedjelju navečer tijelo škotskog planinara Ricka Allena pronađeno je nakon što ga je odnijela lavina dok je pokušavao prijeći novu rutu na jugoistočnoj strani K2. Ranije ovog mjeseca Kim Hong-bin, južnokorejski paraolimpijac, nestao je nakon pada s obližnjeg Broad Peaka.


https://furaj.ba/dev2/prvi-put-u-historiji-alpinizma-usred-zime-osvojili-vrh-k2-divlje-planine/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content