24 godine Bosne i Hercegovine na Eurosongu

Bosna i Hercegovina je na najvećem evropskom muzičkom takmičenju, Euroviziji, debitovala 1993. godine i do ove, bh. izvođači su nastupali skoro svake godine. Za mnoge od njih, to je iskustvo koje nikada neće zaboraviti. O svojim nastupima, atmosferi na takmičenju i uspjesima za Furaj.ba govorili su Ismeta Dervoz, Fuad Backović Deen, Dalal Midhat, Laka i Alma Čardžić.

Ismeta Dervoz godinama je, prvo u Jugoslaviji, a potom i u nezavisnoj Bosni i Hercegovini bila dio priče o Euroviziji. Kaže da su iskustva, iz godine u godinu, bila drugačija. Bilo je mnogo lijepih, prekrasnih momenata, koje su nerijetko proteklih godina dijelili i mnogi bh. građani. Najdraži joj je kaže nastup Harija Varešanovića koji je je 2006. godine sa pjesmom ‘Lejla’ Bosni i Hercegovini donio najbolje 3. mjesto.

Eurovizija je više od nastupa

“Kada je 1993. godine Fazla na pozornici otpjevao pjesmu ‘Sva bol svijeta’, to je bila posebna emocija. To se radilo u posebnim uslovima. Bilo je to više od pjesme i više od nastupa na Euroviziji. Tada smo, u interesu države BiH, cijelom svijetu pokazali ko smo, šta smo i šta se radi ovdje, u srcu Evrope. Ta je pjesma van svake konkurencije, a najdraža mi je ‘Lejla’ i to zbog savršene izvedbe Harija Mata Harija i zbog, na kraju krajeva, tog odličnog plasmana” – kaže Ismeta Dervoz.
Najpoznatiji bh. kantautor i muzičar Dino Merlin 2011. godine osvojio je 6. mjesto, a 1999., sa pjesmom ‘Putnici’, bio je sedmi.


Nakon Dine Merlina, najbolji rezultat za našu zemlju ostvario je Fuad Backović Deen 2004. godine, sa pjesmom ‘In the disco’. Deen je, sa Dalal Midhat, Jalom i Anom Rucner, našu zemlju predstavljao i prošle godine.

Kaže da je velika čast bila braniti boje svoje zemlje, a da je također ogromno zadovoljstvo nastupati na takvim, velikim pozornicama. Ističe da mu je jako žao što ove godine Bosna i Hercegovina neće nastupiti. “Tužno je što ove godine bosanskohercegovački muzičari nemaju priliku doživjeti ono što smo doživjeli mi koji smo nastupali” – kaže Deen i dodaje da bi, onog momenta kada se naša zemlja vrati na takmičenje, volio pomoći izvođačima koji je budu predstavljali. “Dugo sam se zaista trudio da budem predstavnik BiH na Eurosongu i te 2004. želja mi se ostvarila. Napravio sam i dobar rezultat. Drugi put sam pozvan da budem dio projekta. Treći put bi bilo previše ali rado bih bio dio tima Bosne i Hercegovine. Tima koji bi radio na bh. Eurosongu i pripremao naše buduće predstavnike za odlazak. Iskustvo i znanje koje imam, a koje je vezano za Eurosong rado bih podijelio s našim budućim predstavnicima.”

Slično razmišlja i Dalal Midhat. Kaže da joj je ukazana velika čast kada joj je povjereno da državu predstavlja na Euroviziji. “To je kruna karijere i san svakog muzičara” – kaže Dalal i dodaje da je ovo takmičenje sjajna platforma za promociju zemlje i odličan način da za rad svakog muzičara koji nastupi čuje cijela Evropa.

Veliki aplauz za bolje sutra

Evropi su se svojevremeno predstavili i sarajevska legenda, pokojni Davorin Popović, zatim Nino Pršeš, Maja Tatić, Mia Martina. 1997. sa pjesmom “Goodbye” i 1994. sa numerom ‘Ostani kraj mene’ u duetu sa Dejanom Lazarevićem u Irskoj je nastupila Alma Čardžić.

Za Furaj.ba kaže da je poseban osjećaj raditi ono što voliš i pri tome predstavljati svoju zemlju. “Za mene je to bila posebna privilegija ali i ogromna odgovornost. Ja sam na Eurosongu bila u vrijeme kada su Evropljani tek čuli za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu i to kroz ratna izvještavanja novinara. Naš je zadatak tada bio zemlju predstaviti u drugom svjetlu. Trebali smo pokazati da smo živi, da radimo i da stvaramo dobru muziku.”

‘Zlatna sredina’ parola je s kojom se Laka vratio sa takmičenja 2008. godine gdje je osvojio 10. mjesto. Za Furaj.ba kaže da je odlazak na Euroviziju bio jako naporan, zbog mnogo obaveza i kompromisa, ali da je itekako imao koristi u kasnijoj karijeri. “Na svakom takmičenju bude barem jedna dobra pjesma. Prošlogodišnja pobjednička pjesma je bila dobra” – dodao je Laka.

Ove godine, Bosna i Hercegovina neće imati svog predstavnika na Eurosongu koji će se ove godine održati u Kijevu, u Ukrajini. I to zbog lošeg finansijskog stanja u Javnom servisu. Naši su sagovornici izrazili nadu da će od naredne godine muzičari iz BiH ponovo zapjevati na velikoj pozornici. A možda i pobijediti.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content