3. festival astrofotografije na Visočici potpuno besplatno

Ljubitelji astrofotografije oduševit će se informacijom da će se i ove godine na planini Visočici nadomak Sarajeva održati Festival astrofotografije.

 

Foto: Kemal Bečirević

Ovogodišnji Festival održati će se u noći 23. na 24. juli 2022. u podnožju vrha Baturak na Visočici. (Za neupućene, vrh Baturak se nalazi u neposrednoj blizini prošlogodišnje lokacije – vrh Crveni kuk.)

Lokacija je sjajna, lako dostupna i blizu asfaltnog puta, idealna za postaviti kamp. Do lokacije se može doći isključivo pješke. Najbitnije, mogućnosti fotografisanja su idealne!

Sa lokacije će se fotografisati zalazak sunca, zlatni sat, ulazak u plavi sat. Zatim slijedi ulazak u zonu totalnog mraka i pojava Mliječnog puta. Mliječni put će biti vidljiv sve do 2.00 iza ponoći. U 4.00 počine svitanje, a zatim ulazimo u zonu jutarnjeg plavog sata i zlatnog sata.
Potom slijedi izlazak sunca. Sunce izlazi iza planine Treskavice i prve zrake obasjavaju vrhove vidljive sa lokacije Festivala.

VRIJEME OKUPLJANJA: 23. juli 2022. u 17:00
MJESTO OKUPLJANJA: Dolina ispod vrha Baturak, planina Visočica, do lokacije postoji dobra planinarska markacija.
OPREMA: Standardna planinarska/kamperska oprema za boravak na planini. Topla odjeća i adekvatna obuća. Hranu i vodu za piće svaki učesnik obezbjeđuje sam sebi u skladu sa svojim potrebama. Ukoliko planirate provesti cijelu noć na ispod Baturka, potrebno je da imate sa sobom vreću za spavanje, podmetač i opcionalno šator. Svjetiljke i lampe ponesite OBAVEZNO. Dolazak na lokaciju u vlastitoj režiji. Ispod Baturka prolazi asfaltirana cesta i ima dovoljno prostora za parkiranje osobnih automobila. Lokalitet ovogodišnjeg Festivala je lako dostupan i u blizini saobraćajnice tako da spada u lake i nezahtjevne planinarske ture. Ipak, obezbijedite sebi adekvatnu obuću i odjeću.

VAŽNO JE ZNATI: Iza Festivala astrofotografije BiH ne stoji nikakva organizacija već grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, zvijezde, fotografiju i lijepo druženje. Događaj je besplatan i svi su dobro došli. Svaki od učesnika odgovara za svoje zdravstveno stanje. Organizatori očekuju da sa sobom donesete dobro raspoloženje i da se prema prirodi i drugim učesnicima odnosite sa velikim poštovanjem.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content