3. MJESTO ZA PROJEKAT GRADA TUZLE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI KULTURNOG TURIZMA

Na održanoj ceremoniji dodjele nagrada u okviru 16. Međunarodne konferencije Evropske mreže kulturnog turizma (ECTN), Grad Tuzla i Turistička zajednica grada Tuzle su u konkurenciji od preko 20 projekata iz 19 zemalja, osvojili 3. mjesto u oblasti „Transnacionalni tematski turistički proizvodi“.

U okviru kategorije u kojoj se natjecala i transnacionalna ruta „Panonsko-jadranske veze“ (projekat Grada Tuzle), 1. mjesto je osvojila „Ruta oslobođenja Evrope: transnacionalna memorijalna staza koja povezuje stratišta i priče iz II svjetskog rata – Kulturna ruta Vijeća Evrope”, a 2. mjesto je osvojila „Staza željeznog doba Podunavlja – Kulturna ruta Vijeća Evrope“.
 
Za ovogodišnju konferenciju, koja je organizirana sa glavnom temom „Pametni turizam – pametne destinacije: kulturna baština i kreativnost, digitalizacija, održivost“, predavači su pozvani da izlože relevantna iskustva, podijele svoje najbolje prakse, daju detaljne primjere i praktične preporuke za očuvanje, obnovu, korištenje i promicanje vrijednosti kulture i baštine, s inovacijama za pametan, održiv i odgovoran razvoj turizma.
 
Turistička zajednica grada Tuzle je uvrštena u zvanični program konferencije sa prezentacijom projekta „Panonsko-jadranska veza“, zahvaljujući kojem je obnovljeno izletište Ilinčica.
 
Bila je ovo prilika da učesnici konferencije saznaju za napore koje Grad Tuzla ulaže u razvoj i promociju svojih turističkih potencijala, a kroz učešće u panel sesijama razgovaralo se o najnovijim trendovima u području kulture, baštine, pametnog i održivog turizma, uključujući inovacije, kreativnost i kulturni turizam. Naglasak je bio na važnoj ulozi kulturne baštine i digitalizacije u pametnom turizmu i pametnim destinacijama.
 
Konferencija ECTN 2023. je organizirana u okviru manifestacije Pafos 2023., Evropske prijestolnice pametnog turizma, Evropske godine vještina 2023, kao i ReInHerit Horizon 2020 projekta.
 
Inače, Evropska mreža kulturnog turizma (ECTN) je jedina panevropska mreža za razvoj i promociju kulturnog turizma. Članovi ECTN-a su općine/gradovi/regije, organi vlasti, nevladine organizacije i istraživački instituti.

 ECTN je član European Heritage Alliance kojim koordinira Europa Nostra i potpisnik je Manifesta evropskog turizma za rast i radna mjesta, kojim koordinira Evropska komisija za putovanja.

ECTN trenutno broji 29 članica u 19 zemalja, uključujući 13 država članica EU i 6 pridruženih zemalja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content