300 godina božićnih sajmova u Beču

Glavni grad Austrije ove godine obilježava 300. godišnjicu prvog božićnog sajma. Prvi ovogodišnji božićni sajam u glavnom gradu Austrije otvorio je svoja vrata za posjetioce. Za vrijeme adventa Beč će ponuditi ukupno 17 sajmova na više od 900 štandova, više nego ijedan drugi grad u Evropi.

Foto: Pexels

Na poznatom trgu ispred gradske vijećnice već je postavljena jelka, a slijedi i postavljanje klizališta kao i 12 metara visokog višespratnog vrtuljka. 

Prema aktuelnim podacima, prvi božićni sajam je otvoren u zimu 1722. na trgu Freyung. Od 1980-ih, gradska vijećnica je počela izdavati više dozvola, a broj božićnih sajmova počeo je rasti.

Najpoznatiji i najposjećeniji sajmovi u blizini gradske vijećnice, koje je u 2019. godini prije Covida posjetilo 4,6 miliona ljudi, ove godine će biti otvoreni 19. novembra. Jelka, 28 metara visoka smreka koja je postavljena ispred vijećnice, ovaj put je uvezena iz Štajerske. Svečano okićeno drvce biće okruženo sa preko 100 štandova, od kojih će veliki dio nuditi organske proizvode.

Prije dvije godine božićni sajmovi su bili otkazani zbog koronavirusa, a i prošla godina je bila značajno pogođena mjerama pandemije, dok se ove godine ne očekuju ograničenja. Prema podacima bečke gradske vijećnice, nijedan drugi grad u Evropskoj uniji posjetiocima i stanovnicima ne nudi toliko štandova – ukupno 905 od kojih je 161 sa bogatom gastronomskom ponudom. Prije pandemije koronavirusa postojalo je čak 20 božićnih sajmova sa rekordnih 1.018 tezgi.

Sajam „Christkindlmarkt“ ispred vijećnice ostaje otvoren do 26. decembra, a klizalište do 8. januara. Sredinom januara klizalište će biti dodatno prošireno te ostaje otvoreno za posjete do 5. marta, saopćio je Eurocom-PR.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content