4 tačke u vašem domu koje vam mogu povećavati nervozu

Mnogo ljudi radi od kuće i provodi dosta vremena unutar svoja četiri zida, pa vjerovatno više uopće ne obraća pažnju na neke detalje koji utječu na njihovo mentalno zdravlje.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Naime, psihoterapeuti su potvrdili da postoji veza između sredine u kojoj provodite vrijeme i vašeg mentalnog zdravlja, te navode kako je prirodno da s vremena na vrijeme budemo nervozni i pod stresom, ali to ne znači da na to ne možemo utjecati, naročito kad su u pitanju dijelovi našega doma.

Na ove stvari u vašem domu trebate obratiti pažnju:

Nedovoljno svjetlosti

U prostorijama koje nisu dovoljno osvijetljene motivacija je niža jer ljudima odgovara prirodna svjetlost. Osim nje, sveukupna atmosfera neke sobe može se prilagoditi uz pomoć lampi, pametnih sijalica i drugih vrsta osvjetljenja. Nije dobro ni ako ima previše umjetne svjetlosti, jer to može utjecati na depresiju i kvalitetu sna, tako da je važno pronaći ravnotežu. Ipak, nikako ne smijete iz dana u dan boraviti u potpuno mračnim prostorijama, gdje je jedino osvjetljenje ekran računala ili mobitela.

Pretrpanost stvarima

Premalo prostora za prolazak kroz razne prostorije doma može izazvati nervozu, jer onda treba paziti na svaki korak, kako ne biste udarili u namještaj ili neki drugi kućni element. Možda vaš dom nema puno kvadrata, ali treba pametno iskoristiti prostor koji vam je na raspolaganju i ne praviti gužvu od različitih stvari.

Rad i odmor u istom prostoru

Rad od kuće znači da su radni prostor i prostor za slobodno vrijeme pod istim krovom, ali to ne znači da sve vrijeme trebate provesti na istom mjestu. Kad završite s poslom, ili promijenite prostoriju ili se prošetajte.

Stare stvari

Nemaju svi nove stvari i nov namještaj, ali nešto što je baš zastarjelo i vidno pohabano može imati negativan utjecaj na našu psihu. Nije stvar u tome što se namještaj mora konstantno mijenjati, nego se sa starim stvarima možda nećete osjećati opušteno kao sa malo novijim, čišćim. Dom treba čistiti, okruženje možete osvježiti barem i nekim malim novim detaljem poput lampe ili biljke, dok se pojedine komade namještaja može ponovno tapecirati kako ne biste morali kupovati potpuno novi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content