5 čudesnih benefita mora na zdravlje

Naše misli već putuju prema jugu, plažama i moru. Nije ni čudo, kada ostavlja toliko koristi na naše zdravlje.

Ilustracija: Pixabay
  1. Sam pogled na more smanjuje stres

Kada na godišnjem odmoru konačno ugledate more, čini vam se kao da vas je sav nakupljeni umor prošao. Istraživanje američkih naučnika pokazalo je kako je pogled na more povezan s reduciranjem razine stresa. Studije su pokazale da ljudi manje pate od anksioznosti kada gledaju u plavu boju, ali i da su mnogo sretniji kada se nalaze u blizini vode.

  1. Zrak na moru liječi

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji podstiču duboko disanje i koji nas pune životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude sa astmom i alergijom.

  1. Talasoterapija – liječenje morskom vodom

Popularna talasoterapija – liječenje morskom vodom potiče iz drevne Grčke gdje se koristila za pomaganje u liječenju bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio da morska voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. Morska so se smatra gotovo čudotvornom. Prodaje se u apotekama, a ljekari je čak preporučuju za liječenje i prevenciju mnogih bolesti.

  1. Sunčanjem snabdijevamo tijelo vitaminom D

U vremenu pandemije više nego ikada shvatili smo važnost i potrebu za vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu, a sunčanjem nećemo samo dobiti lijepu boju, već ćemo i tijelo snadbijeti vitaminom koji ima ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplusklerozu i rak. Za sunčanje odaberite prijepodnevne ili večernje sate i obavezno koristite kremu za sunčanje.

  1. More idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži samo su neke od sportskih aktivnosti koje možemo upražnjavati na moru, a koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela već i zbog potrebe da ostanemo fizički aktivni. Sport i zdravlje ne idu jedno bez drugog, stoga vam je jasno da se ne trebate izležavati na plaži, već uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!


https://furaj.ba/dev2/boravak-uz-more-nevjerovatno-mijenja-nas-mozak/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content