5 načina da izbjegnete prehladu

Zima, i vrijeme neposredno prije nje, je godišnje doba učestalih prehlada i gripa. Najbolji način je jačati imunitet i spremno dočekati hladnija vremena. Donosimo vam pet savjeta kako izbjeći prehladu.

bolest

Foto: Pixabay – Victoria_rt

#1 Budite aktivni

Temperature su sve niže, što znači da je vašem tijelu potrebno više energije. Kako nam treba više energije to znači da ćemo više i jesti. Zato je jako važno da ne postanete lijeni i s viškom kilograma dodatno ne opteretite imunitet. Sagorijevanje kalorija omogućit će vam da ostanete u formi i da se lakše borite protiv mikroorganizama. Ako ste zaokupirani različitim stvarima i nemate vremena za neku fizičku aktivnost onda barem prošetajte.

#2 Ostanite hidratizirani

Biti stalno hidriran važno je za naše zdravlje. Tokom zime, pokušajte, osim vode, piti i ocijeđene prirodne sokove kako bi unijeli dodatne vitamine. Također, odličan napitak u hladnim danima je čaj s medom, limunom i đumbirom jer vam može pomoći u jačanju imuniteta. Ujedno ćete tako ćete provesti i laganu detoksikaciju organizma.

#3 Hranite se zdravo

Izbacite šećer i nezdrave masti iz prehrane te se potrudite da što manje jedete industrijski obrađenu hranu. Zbog ove male i jednostavne promjene vaš organizam bit će rasterećeniji.

Foto: Pexels

#4 Nađite vremena za odmor

Odmor nikako ne može biti loš, a i svi ga volimo. Stresne situacije na poslu ili kod kuće, uz promjenjivo vrijeme koje nas živcira, mogu izazvati zdravstvene probleme poput glavobolje ili bolova u mišićima. Zavucite se pod toplu deku, pogledajte film ili pročitajte neku knjigu, a jedna od najugodnijih stvari koje možete napraviti za sebe tokom hladnih dana je i osvježavajuća topla kupka. Ako možete priuštiti, uplatite sebi masažu ili neki spa-tretman. Odmor u kombinaciji s dobrim raspoloženjem odlično utječe na jačanje imuniteta.

#5 Dobro se naspavajte

I još malo odmora. Često se dogodi da pretjeramo s opuštanjem uz film ili knjigu pa zbog toga trpi san, a on je ipak najbolji odmor. Ako ostanete predugo budni i ne naspavate se, sljedeći dan bit ćete umorni, slabiji i osjetljiviji pa tako lakše možete pokupiti neki virus.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content