5 najboljih mjesta za let paraglajderom u BiH

Život kakav sanjamo, antistres terapija, bijeg od surove stvarnosti, čista ekstaza. Tako će vam paraglajderi opisati bavljenje ovim ekstremnim sportom. Oni koji se vole vinuti u visine, sve češće se odluče letjeti paraglajderom, a nekoliko mjesta u našoj zemlji izrodilo je klubove istinskih ljubitelja paraglajdinga.

Autorica: Semra Hodžić

Sarajevo

U okolini Sarajeva mnogo je poletišta nadohvat ruke ljubiteljima paraglajdinga. Među najomiljenijim zbog uslova i konfiguracije terena su Trebević i Bjelašnica, a upravo sa Trebevića je napravljen trenutni rekord Bosne i Hercegovine u preletu. Prvi čovjek Extreme Sport kluba iz Sarajeva Mirvad Zenuni je sa Trebevića letio do Srbije. U okolini Sarajeva nalaze se i drugi fantastični tereni s mogućnostima polijetanja paraglajderom poput Jahorine, Igmana, Romanije i Mrkovića. Svi koji žele probati dio onoga što paraglajderi osjete kod svakog leta mogu to uraditi sa nekim od tandem pilota Extreme Sport kluba. Oni odvažniji mogu upisati i školu letenja gdje nakon osnovnog kursa od deset dana stiču vještine samostalnog letenja, npr. s vrha Bjelašnice u Babin do praćeno budnim okom instruktora uz otvoreni kanal putem radiostanice.

Kontakt: info@extremesport.ba

Ljubuški

Paragliding klub Ljubuški jedan je od popularnijih u Bosni i Hercegovini za ljubitelje ovog ekstremnog sporta, naročito njihovo poletište zbog kojeg su postali svjetski poznati. “Ljubuška kula” uz “Slovenske startove” ušla je nedavno u top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu. Nalazi se na južnoj strani padine na brdu Buturovica iznad grada, na 340 m nadmorske visine, a neposredno prije kule Herceg Stjepana. Na njega rado dolaze piloti iz cijele Evrope, ali i drugih kontinenata. Ljubušaci su ostvarili i najduži let paraglajderom unutar granica BiH, leteći do Nove Bile kod Travnika. Svi koji su probali, znaju da letenje u hercegovačkom gradiću Ljubuškom pruža vrhunski užitak letenja kako za XC pilote, tako i za rekreativne pilote koji žele uživati u večernjoj termici i laminarnom vjetru na padini. U klubu rade i usluge tandem letova.

Foto: Paragliding klub Ljubuški

Kontakt: david8ever@gmail.com

Livno

Za sve one koji žele doživjeti drugačiju perspektivu ili osjetiti udobnost strujanja zraka iznad Livanjskog polja, mogu se upustiti u paraglajding avanturu na planini Tušnica. Priprema za let počinje u odmaralištu agencije Continental Adventure nakon čega se ide na planinu. Nakon kratke terenske vožnje stiže se na poletište. Dovoljno je skupiti hrabrosti, zatrčati se i poletiti, a zatim se prepustiti letu i uživanju u veličanstvenim prizorima Buškog jezera i okolnih planina. GoPro kamera će zabilježiti cijelu vašu avanturu. Ovisno o protoku zraka, let može trajati od 20 do 30 minuta. Slijetanje je na polju blizu Buškog jezera, gdje će doći vozilo po vas i vratiti vas u odmaralište.

Kontakt: info@continentaladventure.net

Cazin

Ljubitelji ekstremnih sportova, naročito paraglajderi, rado dolaze na Veliku Gomilu kod Cazina, jednu od omiljenih lokacija gradskih rekreativca. Velika Gomila nalazi se u cazinskom naselju Stijena na visini od preko 797 metara što je čini najvišom kotom na području cazinske općine, a ujedno i povoljnijim terenom za let paraglajderom. Sa željom da se vinu nebu pod oblake, nekoliko pilota i simpatizera ekstremnih sportova osnovali su Aero Klub Kumulus Cazin 2005. godine koji više od deset godina omogućava zainteresiranim da uživaju u blagodatima podneblja i terena koji su, kako kažu znalci, među najpovoljnijim za bavljenje paraglajdingom. Svake godine organiziraju takmičenje u preciznom slijetanju koje će se održati i ove godine u skladu sa epidemijskim mogućnostima, a planirano je da se održi od 17. do 18. jula.

Kontakt: +387(0)62429117

Banja Luka

Paragliding club Airdrenaline Banja Luka ima najdužu tradiciju letenja u Bosni i Hercegovini. Još od davne 1989. godine otisnuli su se s planina Čemernice i Manjače. I danas lete, podučavaju paraglajdingu , i nude turističke letove. Ne zna se koji je nevjerovatniji doživljaj za turiste – uživati u nestvarnom pogledu koji se s planine Manjače pruža prema Banjoj Luci, ili s Čemernice prema čudesnom Vrbasu. Turistima nude tandem letove i organizirani put do poletišta. Tandemski let je idealna prilika za osobe bez letačkog iskustva ili one koji žele probati ovu letačku disciplinu bez posebne pripreme. Paraglajderom mogu letjeti osobe od 16 do 75 godina starosti. Dovoljna je samo želja i iskusni FAI licencirani piloti će vas povesti u nesvakidašnji doživljaj i sve zabilježiti kamerom. 

Kontakt: airdrenalineone@gmail.com


Bosna i Hercegovina ima fantastične uslove za paraglajding. Prelijepe terene pored navedenih imaju još i Drvar, Tuzla, Bihać, Mrkonjić Grad… 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content