5 spektakularnih prirodnih atrakcija BiH

Nema kutka ove zemlje u kojoj se ne skriva prirodno blago neprocjenjive vrijednosti. Zato svi strani državljani koji žive u BiH na prvo mjesto stavljaju prirodne ljepote govoreći o najvećim adutima naše domovine. Često se čini da nismo ni svjesni u kakvom smo bogatstvu rođeni. Predstavljamo vam 5 spektakularnih prirodnih atrakcija BiH

  1. Nacionalni park Una

Nacionalni park “Una” smatra se rajem za ljubitelje aktivnog turizma, prirode i adrenalina. Prostire se na površini od 19.800 hektara na području opštine Bihać. Njegov najviši i najspektakularniji vodopad je Štrbački buk. Pristupa mu se putem stotinama metara duge šetnice s drvenim stepenicama i rukohvatima. Mali vidikovci duž staze pružaju bolji pregled ostalih zanimljivosti parka.

Udaljenost iz Sarajeva: 307 km.

  1. Vodopad u Jajcu

Na obalama Vrbasa i Plive uzdiže se jedan od najljepših gradova u BiH – Jajce, čiji centar ukrašava veličanstveni, 21 metar visoki vodopad. Nalazi se među 12 najljepših na svijetu. Ovo je i mjesto odvijanja popularnih skokova koji uvijek privuku veliki broj posjetilaca.

Udaljenost iz Sarajeva: ca. 157 km.

Foto: Emir Mafke Vražalica
  1. Vodopad Kravice

Padajući s visine od 30 metara u mjestu Studenci kod Ljubuškog rijeka Trebižat tvori vodopad Kravice, čija se visina kreće se od 26 do 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Ljeti ga u jednom danu zna posjetiti više od 2000 kupača, kojima velike sedrene mase, visoke i do 12 metara, služe kao skakaonice.

Udaljenost iz Sarajeva: ca. 165 km.

Foto: Park prirode Hutovo blato
  1. Hutovo blato

Na jugu BiH smjestila se posebna submediteranska močvara u Evropi – Hutovo blato, koje svojom teritorijom pripada opštinama Čapljina i Stolac. Njen teren je močvaran, ravničarski i brdovit s nepreglednim tršćacica koji se najprije vide kada mu se približite. Hutovo blato se nalazi na jednom od četiri migratorna puta ptica iz Sjeverne i Srednje Evrope prema Aziji i Africi. Slovi za internacionalno stanište ptica i jedno od njihovih najvećih zimovališta na području Evrope.

Udaljenost iz Sarajeva: ca. 173 km.

  1. Pećina Vjetrenica

Vjetrenica je vjerovatno najljepša pećina u BiH. U njoj se nalaze prostrani hodnici, dvorane, vodopadi, potoci…, a prvi put je spomenuta još polovinom 1. vijeka poslije nove ere u djelu Povijest prirode. Nalazi se na samom jugu zemlje, na području opštine Ravno. Zaštićeni je spomenik prirode od 1952. godine i prema bioraznolikosti prva u svijetu.

Udaljenost iz Sarajeva: ca. 204 km.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content