6 razloga zbog kojih su osobe rođene u septembru posebne

  6 razloga zbog kojih su osobe rođene u septembru posebne

  Ne može se sa sigurnošću reći da li veliki broj bračnih i emotivnih partnera za Novu godinu poželi bebu, no ipak najveći broj djece širom svijeta rađa se upravo u septembru, devet mjeseci nakon dočeka Djeda Mraza.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  I možda to nema puno veze s tim, ali osobe rođene u septembru su posebne, a ovo su neki od razloga:

  1. Školski uspjeh

  Istraživanje objavljeno u National Bureau of Economic Research otkrilo je da su osobe rođene u septembru često uspješnije tokom školovanja. Naime, spadaju u polovinu starije djece u razredu, a to često vodi do akademskog uspjeha jer u nižim godinama i šest mjeseci čini veliku razliku.

  1. Sportski uspjeh

  Školski uspjeh nije jedina prednost osoba rođenih u septembru. Istraživanje pokazuje da su osobe rođene u ovo doba često uspješnije i u sportskim aktivnostima.

  1. Manje je vjerovatno da će imati bipolarni poremećaj

  Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu PLOS One osobe rođene u septembru rjeđe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tačan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu također ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.

  1. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mjesecu

  Nekoliko naučnika usporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su kako je septembar najpopularniji mjesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim blagdanima. Smatraju kako je to vrijeme kad je najveća vjerovatnost da će žena začeti. Prema Mattu Stilesu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše djece rađa se 9., 12. i 19. septembra.

  1. Vjerovatno neće biti ni premalena ni prevelika pri porođaju

  Istraživanja su pokazala da osobe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije ljeti, a ne ubrajaju se ni u skupinu najmanjih kao zimska djeca.

  1. Manja je vjerovatnoća da će upadati u nevolje

  Istraživanje prema kojem su osobe rođene u septembru uspješnije u školi pokazalo je i da će te osobe imati manje problema sa zakonom nego osobe rođene u august.