6 savjeta za putnu apoteku hroničnih bolesnika

  6 savjeta za putnu apoteku hroničnih bolesnika

  Bilo da se radi o putovanju avionom na bliže destinacije, ili daleka putovanja, obratite pažnju na stvari koje će vam olakšati odmor

  1. Nosite lijekove u ručnom prtljagu

  Razlog je što se koferi mogu izgubiti prilikom transporta, ili mogu biti izloženi promjenama temperature dok se nalaze pored aviona. Uvijek treba ponijeti dovoljne količine lijekova, jer jednake kvalitete ne možete iste svugdje kupiti.

  2. Obezbijediti atest

  Kako biste mogli svoje lijekove, posebno inzulinske šprice, nesmetano pronijeti u svojoj torbi kroz kontrolne punktove na aerodromu, dobro je da ponesete sa sobom ljekarski recept ili ovjerenu kopiju recepta.

  3. Notirati latinske nazive

  Ako ste hronično bolesni, zabilježite latinski naziv svog oboljenja kao i generički naziv lijeka.

  4. Raspored uzimanja lijekova

  Na dalekim putovanjima često se prolazi kroz više vremenskih zona. Stoga se konsultujte ili s ljekarom ili farmaceutom, te napravite raspored uzimanja lijekova.

  5. Ne preporučuje se uzimanje lijekova s vodom sa česme, jer se može desiti da je kontaminirana patogenima koji izazivaju oboljenja. Najbolje je da sa sobom uvijek nosite flaširanu vodu.

  6. Rezervne naočale

  Nije se teško iznervirati kada uočite da ste slomili svoje dijoptrijske naočale. Stoga je uvijek dobro ponijeti one koje vam mogu poslužiti kao zamjena do povratka kući.

   

  SHARE
  Prethodni članakKivi – Supervoćka
  Naredni članakGlavatičevo