6 trikova za što manje prtljage

Svaki avanturist želi putovati sa što lakšom prtljagom koje po mogućnosti treba biti što manje. Kako ćete trčati za vozom dok vas sputava 30-kilogramski ruksak na ramenima? I kako ćete se stisnuti u pun autobus ako budete za sobom vukli ogroman kofer čiji su točkovi zbog težine pukli već prilikom prvog stajanja? Donosimo vam šest savjeta za pakovanje lakše prtljage, a da se pritom ne morate odreći svojih najdražih potrepština za putovanje.

Foto: pexels-ivan-samkov

 

Trilogija

Trilogija je poznati trik putnika avanturista (neki ga nazivaju i sveto trojstvo), a koji zvuči nekako ovako: na putovanje uvijek spakuj svega po tri komada. Tri para čarapa, tri komada donjeg veša, tri majice i tako dalje. Jedan komad imaš na sebi, jednog opereš i jedan se suši – provjereno funkcioniše.

 

Rolaj odjeću

Odjeća će zauzeti mnogo manje mjesta u ruksaku ili koferu ako ju umjesto slaganja zarolate. Bez brige, odjeća će ostati prilično neizgužvana, a zato što će biti prilično istog oblika, lakše ćete posložiti jedan komad pored drugog u koferu/ruksaku/putničkoj torbi.

 

Prostor u cipelama

Što imate veću nogu, to vaše cipele više mjesta zauzimaju, je li tako? Nije istina! Ako svoje cipele, papuče, tene ili salonke napunite odjećom (npr. čarape, rukavice ili slično), možete itekako dobiti na prostoru koji bi u suprotnom ostao neiskorišten. Samo jedno dobronamjerno upozorenje: prije nego li pohranite čistu odjeću u obuću, za svaki slučaj svejedno ju još stavite u čistu vrećicu.

 

Kutijice za naočale

Kutijice za pohranu naočala vjerovatno su najbolje pomagalo za putovanje koje postoji. Posebno one tvrde dobro dođu za pohranu nakita jer ga štite od oštećenja, a neki ih čak koriste i za pohranu kablova za laptop, mobitel ili druge elektroničke uređaje. Jednostavno i korisno, zar ne?

 

Što više prostora imate, više ćete stvari spakovati

Zvuči smiješno, ali istina je – ako za putovanje odaberete veći kofer, torbu ili ruksak, najvjerovatnije ćete spakovati mnogo više nego kad bi pakirao stvari u manju torbu. Zato ne pretjerujte i već prije pakovanja razmislite šta ćete ponijeti sa sobom i tek nakon toga provjerite koliko stvarno možete spakovati stvari u torbu određene veličine.

 

Ne pretjerujte s kozmetikom

Iako smo jako razumni kod pakovanja odjeće i obuće, s kozmetikom to baš i nije slučaj – znate o čemu pričamo? Ovoga puta budite odlučni i prekini taj začarani krug! Prije nego krenete puniti svoju toaletnu torbicu, razmislite gdje putujete i trebate li zaista sve te kozmetičke potrepštine (ako npr. noćite u hotelu vrlo je velika vjerovatnost da će vas gel za tuširanje, šampon i fen već čekati u hotelskoj kupaonici). Dobra investicija za redovne putnike je kupovina malih praznih kozmetičkih bočica koje možete napuniti proizvodom koji koristite i na taj ćete način uštedjeti mnogo mjesta u vašoj prtljazi.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content