60. rođendan Nacionalnog parka Mljet – najstariji morski park u Hrvatskoj

  60. rođendan Nacionalnog parka Mljet – najstariji morski park u Hrvatskoj

  Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ u Hrvatskoj slavi 60. rođendan.

  Foto: NP Mljet

  Naime, otok Mljet u Jadranskom moru proglašen je nacionalnim parkom 11. novembra 1960. godine te je najstariji morski park u Republici Hrvatskoj.

  Nacionalni park Mljet obuhvata gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te važan geomorfološki i okeanografski fenomen i jedan od glavnih razloga proglašenja ovog dijela otoka zaštićenim. Uz slana jezera bitno je spomenuti i šumu koja je razlog zašto je otok Mljet danas poznat kao zeleni otok. Šumska vegetacija prekriva preko 90 posto kopnene površine NP Mljet, a njeno bogatstvo se vidi u velikom broju biljnih i životinjskih vrsta. Sredinom 19. stoljeća tadašnja vlast je namjeravala proglasiti zaštićenim područjem ovaj dio Mljeta baš zbog očuvanosti šuma.

  Foto: Pixabay

  Osim bogate prirodne baštine, područje NP Mljet ima izuzetno bogatu kulturno-tradicijsku baštinu, a najpoznatiji spomenici su benediktinski samostan na otoku Sv. Marije u Velikom jezeru te ostaci rimske palače koja je ujedno i treća najveća rimska građevina u Hrvatskoj. Brojna su i podvodna arheološka nalazišta.

  Kroz svoje postojanje i djelovanje JU „Nacionalni park Mljet“ je postala prepoznatljivi simbol očuvanja prirodne i kulturne baštine te su sve aktivnosti Ustanove usmjerene tome. Te aktivnosti su rezultirale i značajnim otkrićima pa se tako neprekidnim naučnim istraživanjima došlo do saznanja o postojanju većeg broja endemskih, autohtonih vrsta na području Parka.

  Foto: Pixabay

  Zaljubljenici u prirodu, planinari i svi oni koji žele pobjeći od gradske vreve u NP Mljet mogu doći u bilo koje doba godine. NP Mljet ima preko 200 km planinarskih staza koje vode do predivnih lokacija kao što je vidikovac Montokuc na kojem se nalazi protupožarna osmatračnica s pogledom na cijeli NP Mljet, ili do vrha Planjak na kojem se nalazi i budući planinarski dom. Staze NP Mljet su posebno lijepe u proljeće i na jesen. Nautičari su prepoznali ljepotu mljetskih uvala o čemu svjedoči povećanje broja plovila čak i u 2020. godini.