7 navika Skandinavaca zbog kojih su uvijek zdravi

Skandinavska tajna dugog i zdravog načina života oduvijek je predmet zanimanja.

Close-up of legs of lying pair

Ako ste se ikada pitali kako to da su Skandinavci, potomci slavnih Vikinga, uvijek u top-formi i s dobrim imunitetom, onda će vam biti zanimljivo otkriti koje navike imaju kako bi to postizali.

  1. Druženje u prirodi

Skandinavci većinom žive u gradovima, no odlazak u prirodi za većinu njih je visoko na listi prioriteta jer vjeruju da je vrijeme provedeno u prirodi izuzetno bitno. U jeziku čak imaju i posebnu riječ za to – friluftsliv. Fizičku aktivnosti oni ne vide samo kao mogućnost sagorijevanja kalorija, već istinski uživaju u tome. Tako da ih nećete mnogo vidjeti u teretanama, radije odlaze na skijanje, klizanje, šetnje, plivanje…

2. Maslac umjesto ulja

Skandinavci znatno više vjeruju u benefite maslaca nego ulja, pa makar mali komad uvijek dodaju u razne vrste hrane – supu, meso, povrće… Hrana tim postaje nutritivnija, a Skandinavci smatraju i da se značajnim unosom mliječnih masti dobro bore protiv gojaznosti.

3. Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća

Nama to može biti iznenađujuće, ali Skandinavce možete vidjeti usred zime, po kiši ili snijegu, kako voze bicikl. Rekreativno. No, to je zapravo dobro jer niske temperature ubrzavaju rad metabolizma, popravljaju kvalitet sna i reguliraju apetit.

4. Slatkiši za djecu – samo subotom

U švedskim vrtićima se prilikom pripreme obroka ne koristi ni trunka šećera. Uz to, djeca uopće ne jedu slatkiše prije svoje druge ili treće godine. A čak i kad odrastu, slatkiše obično smiju jesti samo subotom ili praznicima.

5. Sauna

Nakon šetnji i vožnji biciklom po hladnoći koje su u Skandinaviji ekstremne, potrebno je zagrijavanje. Zato su Skandinavci ludi za saunama u koje odlaze jako često. Stoga ako vas u Skandinaviji neko pozove u saunu, nemojte se iznenaditi, jer je to znak da prema vama gaji poštovanje. Takođe, saune rado posjećuju i muškarci i žene, pa možda i u tome leži tajna zdravlja, ali i – dobrog tena.

6. Ishrana

Skandinavci najradije jedu kod kuće, a zbog uravnotežene ishrane i aktivnog načina života dobro izgledaju i zdravi su. Crveno meso jako je rijetko na meniju, ali jedu mnogo ribe, posebno one plave.

7. Fika – Vrijeme za kafu je vrlo važno

Eh, možda jedina sličnost sa nama je to što Skandinavci odvajaju vrijeme za kafu. Šveđani naprimjer koriste riječ “fika”, koja se može prevesti kao “vrijeme za kafu ili kolač”, ali zapravo je to mnogo više od toga. To je vrijeme kad se ne bavite svojim poslom i uživate u vremenu s prijateljima. Fika nije samo pauza za kafu nego i način da usporite i promislite o stvarima. I dok u drugim zemljama mnogi uzimaju kafu za ponijeti i piju je s nogu, u Švedskoj se ta pauza ne dovodi u pitanje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content