7 sobnih biljaka koje dame vole i njihova značenja

Mnogi u svojim domovima njeguju sobne biljke koje kući daje posebnu notu, ali i donose brojne benefite za zdravlje. 

Foto: Pixabay/Ilustracija

Većina njih nosi i svoju simboliku, a kad čujete za neke od njih možda se baš odlučite da udomite tu biljku.

1. Sansevieria, sablja ili svekrvin jezik – zdravlje 

Ova biljka neobičnog naziva pročišćava iz zraka benzen, formaldehid i trikloroetilen. Njeni duguljasti listovi nisu zahtjevni za održavanje, dobro podnose i sunce i sjenu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora jer ne vole puno vlage.

2. Bambus – sreća

Bambus nazivaju i sretnom biljkom, ali zbog broja stabiljki. Pa ako vaš cvijet ima dvije, one predstavljaju ljubav, tri dug i sretan život, pet bogatstvo, sedam zdravlje, osam rast, devet sreću, a deset savršenstvo. Ukoliko uspijete pronaći bambus s 21 stabljikom, obavezno ga kupite jer se za njega kaže da je najsretniji od svih i da svom vlasniku osigurava blagostanje na svim područjima.

3. Aloe vera – sreća

Aloe vera savršena je za uklanjanje raznih štetnih spojeva iz zraka, uključujući i zračenje TV ekrana i računara. Osim toga, možemo je iskoristiti i za liječenje opekotina te za izradu pripravaka za kožu. Zbog vjerovanja da donosi sreću u Južnoj Africi je biljku vješaju iznad ulaznih vrata. A važnije i od simbolike je da nije zahtjevna za uzgoj.

4. Lavanda – ljubav

Istraživanja su dokazala da miris lavande ima opuštajući učinak na naše tijelo. Omiljena ljetna krasotica predstavlja i simbol predanosti i ljubavi.

5. Paprat  – sreća

Paprat je poznata kao biljka kojoj zima ne smeta, a naročito je popularna zbog svog egzotičnog izgleda. Korisna je jer pročišćava zrak i popravlja raspoloženje.

POPULARNA KUĆNA BILJKA KOJOJ ZIMA NE SMETA

6. Kineski dolar – bogatstvo

Stari Kinezi vjerovali su da Pilea peperomioides, zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine, može donijeti finansijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva kineski dolar. Vrlo je otporna i jednostavna za njegu, a najbolje će uspjeti na polusjenovitom mjestu. Dobro je da ima čim više svjetlosti, no nikako direktno sunce.

7. Ruzmarin – sjećanje

Ako se odlučite za uzgajanje ruzmarina, trebate znati da on treba puno sunca i da ga trebate držati uz prozor. Nemojte ga previše zalijevati jer je veća vjerovatnoća da će uvenuti od previše nego od premalo vode. Možete ga koristiti i kao začin prilikom kuhanja, a ako tražite i način da odate počast nekome koga ste izgubili, ruzmarin je dobar izbor.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content