7 sobnih biljaka koje dame vole i njihova značenja

  7 sobnih biljaka koje dame vole i njihova značenja

  Mnogi u svojim domovima njeguju sobne biljke koje kući daje posebnu notu, ali i donose brojne benefite za zdravlje. 

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Većina njih nosi i svoju simboliku, a kad čujete za neke od njih možda se baš odlučite da udomite tu biljku.

  1. Sansevieria, sablja ili svekrvin jezik – zdravlje 

  Ova biljka neobičnog naziva pročišćava iz zraka benzen, formaldehid i trikloroetilen. Njeni duguljasti listovi nisu zahtjevni za održavanje, dobro podnose i sunce i sjenu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora jer ne vole puno vlage.

  2. Bambus – sreća

  Bambus nazivaju i sretnom biljkom, ali zbog broja stabiljki. Pa ako vaš cvijet ima dvije, one predstavljaju ljubav, tri dug i sretan život, pet bogatstvo, sedam zdravlje, osam rast, devet sreću, a deset savršenstvo. Ukoliko uspijete pronaći bambus s 21 stabljikom, obavezno ga kupite jer se za njega kaže da je najsretniji od svih i da svom vlasniku osigurava blagostanje na svim područjima.

  3. Aloe vera – sreća

  Aloe vera savršena je za uklanjanje raznih štetnih spojeva iz zraka, uključujući i zračenje TV ekrana i računara. Osim toga, možemo je iskoristiti i za liječenje opekotina te za izradu pripravaka za kožu. Zbog vjerovanja da donosi sreću u Južnoj Africi je biljku vješaju iznad ulaznih vrata. A važnije i od simbolike je da nije zahtjevna za uzgoj.

  4. Lavanda – ljubav

  Istraživanja su dokazala da miris lavande ima opuštajući učinak na naše tijelo. Omiljena ljetna krasotica predstavlja i simbol predanosti i ljubavi.

  5. Paprat  – sreća

  Paprat je poznata kao biljka kojoj zima ne smeta, a naročito je popularna zbog svog egzotičnog izgleda. Korisna je jer pročišćava zrak i popravlja raspoloženje.

  POPULARNA KUĆNA BILJKA KOJOJ ZIMA NE SMETA

  6. Kineski dolar – bogatstvo

  Stari Kinezi vjerovali su da Pilea peperomioides, zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine, može donijeti finansijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva kineski dolar. Vrlo je otporna i jednostavna za njegu, a najbolje će uspjeti na polusjenovitom mjestu. Dobro je da ima čim više svjetlosti, no nikako direktno sunce.

  7. Ruzmarin – sjećanje

  Ako se odlučite za uzgajanje ruzmarina, trebate znati da on treba puno sunca i da ga trebate držati uz prozor. Nemojte ga previše zalijevati jer je veća vjerovatnoća da će uvenuti od previše nego od premalo vode. Možete ga koristiti i kao začin prilikom kuhanja, a ako tražite i način da odate počast nekome koga ste izgubili, ruzmarin je dobar izbor.